Primirje nakon stradanja trojice armenskih vojnika u sukobu s Azerbajdžanom

Incident je jedan od najsmrtonosnijih od prošlogodišnjeg šestosedmičnog rata zbog regije Nagorno-Karabaha i okolnih područja.

Armenski vojnik provjerava dokumente vozača kamiona na kontrolnoj tački Lachin Corridor u Azerbajdžanu, u januaru 2021. (EPA)

Armenija je saopćila da su trojica njenih vojnika ubijena u razmjeni vatre s Azerbajdžanom, a Interfax je objavio da su obje strane kasnije prihvatile ruski prijedlog za prekid vatre kako bi se napetosti smirile.

Armensko ministarstvo odbrane u izjavi navodi da su azerbajdžanske snage napale armenske položaje pored granice dvije zemlje.

Dvojica armenskih vojnika ranjena su u tom incidentu, rečeno je, a “borbe su se nastavile”.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane optužilo je armenske snage za “provokacije”, kako je rečeno, u okrugu Kalbadžaru te reklo da će njihova vojska nastaviti i osvetiti se, objavila je ruska novinska agencija TASS.

Interfax je kasnije objavio da je Azerbajdžan ipak prihvatio ruski prijedlog da se uspostavi primirje u tom području.

Tada je objavljeno da je i armensko ministarstvo odbrane prihvatilo primirje, prema izvještaju Reutesa i Hine.

Šestosedmični rat

Incident je jedan od najsmrtonosnijih od prošlogodišnjeg šestosedmičnog rata između snaga Erevana i Bakua zbog regije Nagorno-Karabaha i okolnih područja.

U šest sedmica borbi od septembra do novembra prošle godine azerbajdžanske snage izbacile su snage etničkih Armenaca iz pojasa teritorija koji su kontrolirali od 1990-ih i oko regije Nagorno-Karabaha, prije no što je posredstvom Rusije uspostavljeno primirje.

U međuvremenu se rasplamsao tinjajući granični spor između dvije strane koje su se posljednjih mjeseci međusobno optuživale za upade na državni teritorij, naglašavajući krhkost prekida vatre.

Izvor: Agencije