Meksiko: Tokom 2020. ubijeno više od 36.500 osoba

Iako je pandemija korona virusa smanjila mnoge druge aktivnosti u ovoj državi tokom 2020., broj ubistava je ostao približan onom iz 2019. godine.

Stručnjaci kažu kako je veliki dio nasilja u Meksiku podstaknut sukobima koji se vode širom države između narkokartela Jalisco i Sinaloa (EPA - Ilustracija)
Stručnjaci kažu kako je veliki dio nasilja u Meksiku podstaknut sukobima koji se vode širom države između narkokartela Jalisco i Sinaloa (EPA - Ilustracija)

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, broj ubistava u Meksiku od 36.579 tokom prošle godine u osnovi je ostao nepromijenjen u odnosu na 2019. godinu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Iako je pandemija korona virusa smanjila mnoge druge aktivnosti u ovoj centralnoameričkoj državi tokom 2020. godine, broj ubistava je ostao približan onom iz 2019. kada je ubijeno 36.661 osoba.

To znači da je stopa ubistava u Meksiku 2020. godine ostala nepromijenjena i iznosi 29 na 100.000 stanovnika.

Poređenje sa SAD-om

Poređenja radi, stopa ubistava u Sjedinjenim Američkim Državama u 2019. godini iznosila je 5,8 na 100.000, navodi AP.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador poručio je kako je njegova administracija uspjela zaustaviti povećanje broja ubistava, ali da ih još nije u većoj mjeri smanjila.

Stručnjaci kažu kako je veliki dio nasilja u Meksiku podstaknut sukobima koji se vode širom države između narkokartela Jalisco i Sinaloa koji često djeluju udruženi ili preko lokalnih bandi.

Izvor: Agencije

Povezane

Nepoznati muškarac je bacio odsječenu ljudsku glavu na glasačkom mjestu u pograničnom gradu Tijuani, a u blizini su pronađene plastične vrećice pune dijelova tijela.

07 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO