Izraelski vojnici ubili Palestinca koji je nosio ‘metalnu palicu’

Shadi Omar Lotfi Salim (41) “ustrijeljen” je blizu sela Beite, rekao je palestinski ministar zdravstva.

Nakon "pucnjeva upozorenja ispaljenih u zrak osumnjičenik se nastavio približavati i zapovjednik je zapucao na njega", rekla je izraelska vojska (EPA)
Nakon "pucnjeva upozorenja ispaljenih u zrak osumnjičenik se nastavio približavati i zapovjednik je zapucao na njega", rekla je izraelska vojska (EPA)

Palestinac je ubijen u utorak navečer kada su izraelski vojnici zapucali na ulazu u mjesto na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje se zadnjih sedmica prosvjednici sukobljavaju s izraelskom vojskom, rekli su palestinski čelnici, prenosi Hina.

Shadi Omar Lotfi Salim (41) “ustrijeljen” je blizu sela Beite, rekao je palestinski ministar zdravstva. Izraelska vojska je na upit agencije France Pressea potvrdila da je pucala na Palestinca u tom sektoru.

Zamjenik načelnika tog mjesta, Mussa Hamayel, rekao je za AFP da se Palestinac vraćao s posla. “Hladnokrvno je ubijen”, rekao je, dodajući da u utorak navečer na tom području nije bilo nemira.

Izraelska vojska je pak saopćila da je u redovitoj ophodnji na rotoru blizu Beite, južno od Nablusa, uočila “sumnjivog Palestinca” koji se “približio vojnicima sa sumnjivim predmetom u rukama za koji je utvrđeno da je metalna palica”.

Nakon “pucnjeva upozorenja ispaljenih u zrak osumnjičenik se nastavio približavati i zapovjednik je zapucao na njega”, rekla je vojska dodajući da se vodi istraga o izgredu koji se događa nakon napetosti povezanih s planiranom izgradnjom židovskog naselja blizu Beite.

Naseljenici dolaze u blizinu Beite

Izraelski naseljenici su se početkom maja doselili na uzvišicu blizu Beite kako bi osnovali koloniju Eviatar, za što nisu dobili odobrenje izraelske vlade.

Nakon višesedmične napetosti postignut je dogovor s naseljenicima u Eviataru koji su napustili koloniju, ali su ostavili svoje kamp kućice dok ministarstvo obrane ne utvrdi može li se to zemljište smatrati izraelskim po zakonu židovske države jer se po međunarodnom pravu kolonizacija smatra nezakonitom.

Ako ministarstvo donese odluku u korist naseljenika, oni će se moći dugoročno naseliti. U međuvremenu će izraelska vojska i dalje biti prisutna na tom području.

Dogovor s naseljenicima nije prihvatio načelnik Beite koji upozorava da će se “sukobi i prosvjedi nastaviti” sve dok Izraelci “budu na našoj zemlji”.

U petak je u sukobu Palestinaca i izraelskih vojnika u tom sektoru ranjeno više od tristo ljudi, uglavnom suzavcem, objavio je palestinski Crveni polumjesec. Izraelska vojka je pak potvrdila da ima dvoje lakše ozlijeđenih u svojim redovima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO