Britanija ukida karantin za revakcinisane građane EU i SAD-a

Od građana EU-a će biti zatraženo da pokažu ‘zelenu kartu’, a od građana SAD-a da pri ulasku u zemlju pokažu dokaz o vakcinaciji.

Karantin se ne primjenjuje na one koji će u Veliku Britaniju putovati iz zemalja na 'zelenoj' listi (EPA)
Karantin se ne primjenjuje na one koji će u Veliku Britaniju putovati iz zemalja na 'zelenoj' listi (EPA)

Velika Britanija će ukinuti obavezni karantin za građane Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država koji su primili dvije doze vakcine protiv korona virusa.

Prema informacijama koje je podijelio zvaničnik britanske vlade, Operativni odbor COVID-19, u kojem su i ministri, razgovarao je u srijedu o ublažavanju ograničenja kada je riječ o međunarodnim putovanjima.

Prema odluci donesenoj na sastanku, državljani EU-a i SAD-a koji su primili dvije doze vakcine bit će izuzeti iz obaveznog karantina u Velikoj Britaniji, prenosi Anadolija.

Od građana EU-a će biti zatraženo da pokažu “zelenu kartu”, a od građana SAD-a da pri ulasku u zemlju pokažu dokaz o vakcinaciji.

Zemlje podijeljene u tri grupe

Velika Britanija dijeli zemlje u tri grupe, i to “zelene”, “žute” i “crvene”, na osnovu stope vakcinacije, broja zaraženih i prevalencije novih vrsta virusa.

U skladu s tim, britanski državljani koji dolaze u Veliku Britaniju iz zemalja na “crvenoj listi” i oni koji imaju dozvolu boravka u toj zemlji, ostaju u karantinu deset dana.

Oni koji dolaze iz zemalja sa “žute” liste ostaju u samoizolaciji deset dana na adresi koju odrede.

Karantin se ne primjenjuje na one koji će u Veliku Britaniju putovati iz zemalja na “zelenoj” listi, a od ovih se ljudi traže rezultati PCR testa koji su obavili u posljednja 72 sata.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO