Biden razgovarao sa liderkom bjeloruske opozicije Tihanovskajom

Bjeloruska opozicionarka, koja je u SAD stigla 18. jula, razgovarala je ranije sa šefom američke diplomatije Anthonyjem Blinkenom.

„Svijet je na našoj strani“, napisala je Tihanovskaja na Twitteru (Twitter/ @Tsihanouskaya)
„Svijet je na našoj strani“, napisala je Tihanovskaja na Twitteru (Twitter/ @Tsihanouskaya)

Američki predsjednik Joseph Biden razgovarao je u srijedu u Bijeloj kući sa liderkom bjeloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom koja se deset dana nalazi u Washingtonu i prenio joj podršku bjeloruskom narodu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Sjedinjene Američke Države podržavaju bjeloruski narod u njihovoj težnji ka demokratiji i univerzalnim ljudskim pravima“, naveo je Biden na Twitteru gdje je objavio i fotografiju sa Tihanovskajom.

Liderka bjeloruske opozicije, koja tvrdi da je pobijedila na predsjedničkim izborima održanim u augustu 2020. godine, zahvalila je Bidenu na solidarnosti koju SAD pruža „hrabrim Bjelorusima koji se mirno bore za slobodu“.

„Svijet je na našoj strani“, napisala je Tihanovskaja na Twitteru.

Spisak kompanija za sankcije

Liderka bjeloruske opozicije, koja je u SAD stigla 18. jula, razgovarala je ranije sa šefom američke diplomatije Anthonyjem Blinkenom kojem je predala spisak državnih bjeloruskih kompanija protiv kojih bi, kako smatra, trebale biti uvedene sankcije ili postojeće da budu pooštrene.

Tihanovskaja, koja je u politiku ušla poslije hapšenja supruga, pobjegla je u Litvaniju. Ona tvrdi kako je na izborima održanih 9. augusta pobijedila predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Poslije tih izbora uslijedili su veliki prodemokratski protesti koje je Vlada nasilno potisnula.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO