Biden optužio Rusiju da želi utjecati na izbore 2022. u SAD-u

Američki predsjednik rekao je da Moskva širenjem ‘dezinformacija’ želi utjecati na parlamentarne izbore koji će se 2022. održati u SAD-u.

Američki predsjednik je također izrazio zabrinutost zbog sve češćih cyber napada pomoću "ransomwarea" (EPA)
Američki predsjednik je također izrazio zabrinutost zbog sve češćih cyber napada pomoću "ransomwarea" (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Rusija širenjem “dezinformacija” želi utjecati na parlamentarne izbore koji će se 2022. održati u Sjedinjenim Američkim Državama, u govoru pred obavještajnim službama.

“Pogledajte što Rusija već radi s izborima 2022. i dezinformiranje. To je očito kršenje našeg suvereniteta”, rekao je prilikom posjete Nacionalnoj obavještajnoj službi blizu Washingtona, misleći na informacije koje svakodnevno prima o tome.

Američki predsjednik je ujedno napao ruskog kolegu Vladimira Putina.

Ruski predsjednik “ima velik problem, on vodi ekonomiju koja ima nuklearno oružje, izvore nafte i ništa više”, rekao je Joe Biden, dodajući: “mislim da je zbog toga još opasniji”.

Cyber napadi

Američki predsjednik je također izrazio zabrinutost zbog sve češćih cyber napada pomoću “ransomwarea”, kompjuterskog programa koji korisniku blokira pristup računaru i od njega traži plaćanje otkupnine, najčešće u bitcoinima, u zamjenu za ključ kojim ćete vratiti pristup podacima.

“Nađemo li se u ratu, u pravom oružanom ratu s nekom velesilom, bit će to zbog hakerskog napada”, istaknuo je.

U jesen 2022. u SAD-u se trebaju održati takozvani izbori na sredini mandata, na kojima će se obnoviti mjesta u Zastupničkom domu i trećina mjesta u Senatu.

SAD je nedavno optužio Kinu za velik hakerski napad u martu na servis e-pošte Exchange Microsoft grupe i Bijela kuća je više puta pozivala Rusiju da suzbija napade “ransomwareom” koji se izvode s njene teritorije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO