Amerikanac osuđen zbog odavanja informacija o ciljanim ubistvima dronovima

Daniel Everette Hale radio je 2011. i 2012. u američkoj vojnoj obavještajnoj agenciji, NSA-i, u Afganistanu, gdje je sudjelovao u brojnim napadima bespilotnim letjelicama.

Posao u NGA operativcu je omogućilo pristup tajnim dokumentima o programu ciljanih ubistava bespilotnim letjelicama u Jemenu, Afganistanu i Somaliji (Reuters)

Bivši analitičar američke obavještajne službe osuđen je na 45 mjeseci zatvora zbog toga što je novinarima dao informacije o tajnom vojnom programu ciljanih ubistava bespilotnim letjelicama u mandatu Baracka Obame, prenosi Hina.

Daniel Everette Hale radio je 2011. i 2012. u američkoj vojnoj obavještajnoj agenciji, NSA-i, u Afganistanu, gdje je sudjelovao u brojnim napadima bespilotnim letjelicama, iskustvu zbog kojega je, kaže, emocionalno stradao.

Nakon izlaska iz vojske, 2014. se zapošljava u Nacionalnoj geosvemirskoj obavještajnoj agenciji (NGA) zaduženoj za prikupljanje podataka na temelju satelitskih snimaka, što mu je omogućilo pristup tajnim dokumentima o programu ciljanih ubistava bespilotnim letjelicama u Jemenu, Afganistanu i Somaliji.

Prijetilo mu 50 godina zatvora

Ukrao je dokumente o tom programu i predao ih novinaru informativnog portala The Intercept koji je 2015. otkrio skandal u velikoj istrazi pod nazivom “The Drone Papers” što je podigla buru.

Haleu, koji je tada imao 34 godine, prijetilo je 50 godina zatvora.

Na suđenju koje su usporile restrikcije povezane s vojnom tajnom, ali i pandemija COVID-a 19, proglašen je krivim za “posjedovanje i odavanje informacija u vezi s nacionalnom odbranom”.

Pozivajući se na probleme sa psihičkim zdravljem koji su bili posljedica teškog djetinjstva, zatražio je da mu zatvorska kazna ne bude duža od 12 do 18 mjeseci.

Njegovi su advokati u dokumentu poslanom sudu naveli da iznošenjem dokumenata nije htio nanijeti štetu Sjedinjenim Državama, nego da je riječ o “kaznenom djelu zbog prigovora savjesti”.

U NGA došao kako bi “krao” dokumente

“Htio si je olakšati savjest i obavijestiti svoje sunarodnjake u nadi da će Amerika poštovati njegove ideali”, istaknuli su.

Tužilaštvo je tražilo 9 do 11 godina zatvora ocijenivši da je u NGA došao samo kako bi ukrao i predao dokumente znajući da će time nanijeti znatnu štetu nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

U oktovru 2018. FBI-jev agent je osuđen na četiri godine zatvora zbog otkrivanja povjerljivih informacija o metodama regrutovanja savezne policije.

Prije njega, bivša saradnica NSA-e osuđena je na više od pet godina zatvora zbog objavljivanja tajnog izvještaja o ruskim hakerskim napadima na predsjedničkim izborima 2016.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada