SAD će zadržati ograničenja putovanja za strane državljane zbog delta soja

Odluka je nastala zbog porasta infekcija, prenosivosti delta varijante i nedavnih preporuka protiv putovanja u Veliku Britaniju.

Odluka dolazi za vrijeme pritiska aviokompanija i lobista turističke industrije da ukinu strogu i opsežnu zabranu prije kraja ljetne sezone putovanja (EPA)

Sjedinjene Američke Države ne namjeravaju ukinuti ograničenja za putovanja za strane državljane, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

Odluka dolazi za vrijeme pritiska aviokompanija i lobista turističke industrije da ukinu strogu i opsežnu zabranu prije kraja ljetne sezone putovanja, piše BBC, a prenosi Fena.

Dužnosnik je rekao da je odluka nastala zbog porasta infekcija, prenosivosti delta varijante i nedavnih preporuka protiv putovanja u Veliku Britaniju.

Broj novih zaraza korona virusom u SAD-u nastavlja rasti, posebno među nevakcinisanim.

“S obzirom na to gdje smo danas s varijantom delta, Sjedinjene Američke Države će u ovom trenutku zadržati postojeća ograničenja putovanja”, rekao je neimenovani američki dužnosnik novinarima Bijele kuće u ponedjeljak.

Ograničenje putovanja

Ograničenja putovanja zbog COVID-a SAD je prvi put uveo Kini u januaru 2020.

Od tada se američka zabrana proširila na strane državljane koji su nedavno posjetili Veliku Britaniju, šengenski blok s 26 država u Evropi, Brazilu, Irskoj, Indiji, Iranu i Južnoj Africi.

Prošle sedmice Kanada je najavila da će vakcinisanim Amerikancima biti dopušten ulaz u Kanadu od 9. augusta.

Uprkos tome, SAD je saopćio da će zadržati granice zatvorene za Kanadu i Meksiko najmanje do 21. augusta.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada