Predsjednik Tunisa uveo policijski sat, političke stranke optužuju ga za puč

Saiedov potez uslijedio je nakon masovnih, nasilnih protesta povodom postupanja vlade tokom pandemije te zbog ekonomske krize.

Predsjednik Tunisa ističe da je odluke donosio držeći se člana 80. Ustava Tunisa (EPA)

Predsjednik Tunisa Kais Saied donio je odluku o zabrani kretanja ljudi i vozila od 19 sati do 6 sati ujutro, koja stupa na snagu u utorak, a trajat će do 27. augusta.

Kretanje će biti dozvoljeno samo za hitne zdravstvene slučajeve i noćne radnike, saopćeno iz predsjedništva Tunisa na Facebooku.

Uredba uključuje i zabranu kretanja između gradova u Tunisu i po isteku policijskog sata, osim kada je riječ o ispunjavanju osnovnih potreba i o hitnim zdravstvenim slučajevima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Saied je zabranio i okupljanje više od tri osobe na cestama i trgovima.

Demonstranti, koji su se u nedjelju sukobili sa policijom, slavili su na ulicama glavnog grada Tunisa, nakon što je kasno sinoć objavljena odluka predsjednika.

‘Odluke u skladu s Ustavom Tunisa’

Glavne političke stranke u Tunisu optužile su Saieda da je izveo puč nakon što je razriješio premijera Hichama Mechichija i suspendovao parlament, međutim predsjednik Tunisa uzvraća da je djelovao u skladu sa Ustavom.

Njegov potez uslijedio je u nedjelju nakon masovnih, nasilnih protesta povodom postupanja vlade tokom epidemije korona virusa i zbog ekonomskih i socijalnih poteškoća.

Kasno sinoć razriješeni premijer Hicham Mechichi izjavio je da će svoja ovlaštenja predati onome koga odredi predsjednik Saied.

Predsjednik Tunisa Kais Saied poručio je onima koji kritikuju njegove najnovije odluke o raspuštanju parlamenta i smjeni premijera da “obnove lekcije iz ustavnog prava”, ističući da je odluke donosio držeći se člana 80. Ustava Tunisa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada