Počelo prvo suđenje jednom kardinalu u Vatikanu zbog korupcije

Vatikanske i italijanske vlasti od jula 2019. istražuju spornu kupovinu u Londonu a istraga je proširena na UAE, Veliku Britaniju, otočje Jersey, Luksemburg, Sloveniju i Švicarsku.

Vatikanski sud ispituje ulogu kardinala Giovannia Angela Becciua (73) i još devetero suoptuženih u investicijskom skandalu u kojem je crkvenim novcem kupljena vila u luksuznoj londonskoj četvrti Chelsea (EPA)

Jedan rimokatolički kardinal u utorak se prvi put pojavio pred sudom u Vatikanu, zbog optužbi za korupciju prilikom kupnje luksuzne nekretnine u Londonu.

Vatikanski sud ispituje ulogu kardinala Giovannia Angela Becciua (73) i još devetero suoptuženih u investicijskom skandalu u kojem je crkvenim novcem kupljena vila u luksuznoj londonskoj četvrti Chelsea, prenosi Hina.

Za nekretninu, provizije i ostale usluge navodno je plaćeno nekoliko stotina miliona eura.

Radi se o jednom od najvećih suđenja u historiji Vatikana. Becciu, nekoć zamjenik državnog sekretara, prvi je kardinal kojemu se sudi u tom gradu-državi.

Tužitelj u tom slučaju je Državno tužilaštvo, glavna izvršna vlast u Vatikanu.

Sporna kupovina

Becciu je ranije branio investiciju i rekao da nije djelovao u ličnom interesu. Odbacio je optužbe za korupciju i tvrdi da je “žrtva urote”.

Vatikanske i italijanske vlasti od jula 2019. istražuju spornu kupovinu u Londonu a istraga je proširena na Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju, otočje Jersey, Luksemburg, Sloveniju i Švicarsku.

Prema Svetoj Stolici, postupak je rezultat reformi pape Franje koji želi uvesti veću transparentnost u finansije Vatikana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada