Lockheed Martin i Rafael prave lasersko oružje za Izrael

Potpisan dogovor o principima saradnje gdje se navodi kako će „također istražiti tržišne šanse za ovaj sistem u SAD-u“.

Metoda zračnog presretanja moćnim laserom ima mnoge prednosti u odnosu na druge sisteme (EPA - Ilustracija)

Kompanije Lockheed Martin i Rafael Advanced Defense Systems sarađivat će na razvoju laserskog kopnenog oružja za Izrael, objavile su ove dvije firme u utorak, prenosi Jerusalem Post. Dodaje se kako je potpisan dogovor o principima saradnje gdje se navodi kako će „također istražiti tržišne šanse za ovaj sistem u SAD-u“.

„Ovaj sporazum sadržava posvećenost Lockheed Martina i Rafaela da zajedno rade sa njihovim vladama na razvoju ovog važnog projekta“, navodi se u saopćenju Lockheeda i dodaje kako će „firme istražiti prilike i tehnološki razvoj za kreiranje kopnenog sistema laserskog oružja“.

Ministarstvo odbrane Izraela, piše Jerusalem Post, radi na laserskoj tehnologiji i postiglo je određeni napredak u razvoju sistema koji može presresti razne prijetnje iz zraka, uključujući rakete i bespilotne letjelice.

Metoda zračnog presretanja moćnim laserom ima mnoge prednosti, među kojima je mala cijena presretanja, mogućnost efikasnost presretanja prijetnji dugog dometa na velikim visinama bez razlike u odnosu na vremenske uvjete, te mogućnost odbrane većeg područja.

Testirano presretanje dronova

„Izraelski odbrambeni izazovi ističu važnost povećanja izraelske sposobnosti presretanja raketnih napada. Počašćeni smo što radimo da izraelskom Vladom i industrijom na rješavanju ove ključne sigurnosne potrebe“, izjavio je Tim Cahill, stariji potpredsjednik Lockheed Martina za globalni poslovni razvoj.

„Rafael je odbrambena kompanija svjetske klase i radujemo se širenju naše postojeće saradnje korištenjem zajedničkih kapaciteta u sferi visokoenergetskih laserskih sistema kako bi se riješila sve veća prijetnja.“

Ministarstvo odbrane Izraela, podsjeća Jerusalem Post, objavilo je u junu kako je uspješno provelo seriju presretanja bespilotnih letjelica moćnim laserskim sistemima koji su bili postavljeni na civilni avion.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada