Kina širi svoj nuklearni arsenal

FAS je u junu uočio izgradnju silosa u blizini Yumena, u pokrajini Gansu, te drugu lokaciju kod mjesta Hami u sjeverozapadnom području Xinjianga.

FAS procjenjuje da Kina trenutno raspolaže s oko 350 nuklearnih bojevih glava (EPA)

Kina je krenula u značajno širenje svog nuklearnog arsenala, tvrde stručnjaci Saveza američkih naučnika (FAS) koji navode da su pomoću satelita otkrili više lokacija na kojima se grade skladišta za nuklearne projektile, javlja u utorak dpa a prenosi Hina.

FAS je u junu uočio izgradnju silosa u blizini Yumena, u pokrajini Gansu, te drugu lokaciju kod mjesta Hami u sjeverozapadnom području Xinjianga.

“Izgradnja silosa u Yumenu i Hami predstavlja najznačajnije širenje kineskog nuklearnog arsenala ikada”, napisali su naučnici u tek objavljenom izvještaju.

Radovi na drugoj lokaciji, oko 380 kilometara od Yumena, počeli su u martu, ali nisi daleko odmaknuli, stoji u izvještaju.

Kina gradi nove silose

Prema procjeni FAS-a, radi se o izgradnji oko 110 silosa, dok bi u Yumenu moglo biti oko 120 silosa.

FAS procjenjuje da Kina trenutno raspolaže s oko 350 nuklearnih bojevih glava. Pentagon je prošle godine izašao s procjenom od 200 nuklearnih bojevih glava, no očekuje da će se taj broj u idućih deset godina udvostručiti.

SAD i Rusija raspolažu s oko 4.000 nuklearnih bojevih glava.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada