Izvještaj: Desetljeća zlostavljanja u londonskim domovima za djecu

Djelatnici britanskih socijalnih službi  ‘izložili su ranjivu djecu’ seksualnim prestupnicima koji su se infiltrirali u dječje domove i udomiteljske porodice, pokazuje izvještaj.

Djelatnici u londonskom okrugu Lambeth 'prema djeci su se odnosili kao da su bezvrijedna' i, kako izgleda, pokazivali su 'bezosjećajni nemar za ranjivu djecu koju su bili plaćeni paziti', pokazuje istraga (EPA)

Djelatnici britanskih socijalnih službi  “izložili su ranjivu djecu” seksualnim prestupnicima koji su se infiltrirali u dječje domove i udomiteljske porodice s “razornim, cjeloživotnim posljedicama po žrtve”, pokazao je izvještaj o desetljećima zlostavljanja djece objavljen u utorak.

Djelatnici u londonskom okrugu Lambeth “prema djeci su se odnosili kao da su bezvrijedna” i, kako izgleda, pokazivali su “bezosjećajni nemar za ranjivu djecu koju su bili plaćeni paziti”, po nalazima Nezavisne istrage o seksualnom zlostavljanju djece (IICSA), prenosi Hina.

Autori izvještaja čuli su dokaze da su djeca bila silovana, izlagana nedoličnom ponašanju i seksualno zlostavljana, no navode da su po pritužbama 705 korisnika u tri ustanove socijalne skrbi samo jednom djelatniku rukovodećih službi izrečene disciplinske mjere.

Zlostavljanja djece

Kada su se djeca žalila njihovim se izjavama u pravilu nije vjerovalo.

Izvještaj procjenjuje da je broj zlostavljanih vjerovatno mnogo veći i preporučuje policiji da razmotri ima li temelja za pokretanje kriminalističke istrage slučaja dječaka koji je umro u domu 1977. godine nakon što se prethodno žalio da ga je zlostavljao jedan viši djelatnik.

John O'Brien, sekretar IICSA-e, rekao je da je izvještaj najgori od svih 15 koliko ih je do sada IISCA sastavio.

On je rekao da “gdje god ste pogledali, našli bi propust ili više njih”.

“To je jedini izvještaj na kojem sam redovno morao prekidati čitanje” zbog sadržaja.

Claire Holland, članica vijeća okruga Lambeth, u izjavi je rekla da je “vijeće bilo odgovorno za tu skrb i zaštitu ali je zakazalo, uz dalekosežne posljedice”.

“Vijeće duboko žali zbog njihovih iskustava”, poručila je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada