HRW optužio Izrael za ratne zločine u Gazi

Međunarodna organizacija za ljudska prava objavila je svoje zaključke nakon istrage tri izraelska zračna udara u kojima su ubijena 62 palestinska civila.

Ukupno su 254 osobe ubijene u Gazi, među kojima najmanje 67 djece i 39 žena, sudeći po brojkama Ministarstva zdravstva u Gazi (EPA)

Human Rights Watch (HRW) optužio je danas izraelsku vojsku da je izvodila napade koji su „očigledno prerasli u ratne zločine“ tokom 11-dnevnog rata protiv palestinske oružane grupe Hamas, prenosi agencija Fena pozivajući se na AP.

Međunarodna organizacija za ljudska prava objavila je svoje zaključke nakon istrage tri izraelska zračna udara u kojima su ubijena 62 palestinska civila. Dodaja se kako „nije bilo nikakvih evidentnih vojnih meta na lokaciji“ gdje se desio napad.

U izvještaju se također optužuju palestinski borci za ratne zločine ispaljivanjem više od 4.000 nenavođenih raketa i minobacačkih granata na naseljene izraelske centre. Takvi napadi, navodi HRW, krše zabranu namjernih i neselektivnih napada na civile.

Razorene kompletne porodice

Izvještaj je ipak usmjeren na izraelske akcije u borbama.

„Izraelske snage izvele su napade u Gazi, koji su razorili kompletne porodice, bez očiglednih vojnih meta u blizini“,  izjavio je zvaničnik HRW-a Gerry Simpson.

Kazao je kako izraelska „uporna nespremnost da ozbiljno istraži navodne ratne zločine, udružena sa palestinskom raketnom vatrom po izraelskim regijama gdje žive civili, naglašavaju značaj aktuelne istrage akcija obje strane koju provodi Međunarodni krivični sud.

Ukupno su 254 osobe ubijene u Gazi, među kojima najmanje 67 djece i 39 žena, sudeći po brojkama Ministarstva zdravstva u Gazi. Hamas je saopćio da je 80 njegovih pripadnika ubijeno, dok Izrael tvrdi da je ta cifra mnogo viša. Dvanaest civila, među kojima dvoje djece, ubijeno je u Izraelu, prenosi AP.

Izvor: Agencije