Osuđena prva osoba po novom zakonu o sigurnosti u Hong Kongu

Smatra se da će ovaj slučaj uticati da novouvedeni zakon preoblikuje običajno pravo i tradiciju Hong Konga.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je izradio Peking potaknuo je višemjesečne proteste u Hong Kongu (EPA)

Prva osoba optužena prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga osuđena je u utorak za terorizam i poticanje na odcjepljenje, u slučaju koji pokazuje kako bi sporni zakon mogao utjecati na tradiciju običajnog prava u tome gradu.

Bivši konobar Tong Ying-kit (24) bio je optužen da se motorom zaletio na trojicu interventnih policajaca noseći zastavu “Oslobodimo Hong Kong, revolucija naših vremena” što su tužitelji protumačili kao secesionizam, piše Reuters a prenosi Hina.

Dugoočekivana presuda, koja je uglavnom temelji na interpretaciji toga slogana, uvodi nova ograničenja slobode govora u bivšoj britanskoj koloniji.

Prodemokratski aktivisti i organizacije za ljudska prava kritizirali su i to što Tong nije imao pravo na jamčevinu i na suđenje s porotom, ključne elemente vladavine prava u Hong Kongu.

Tonga je osudilo troje sudaca koje je imenovala kineska upraviteljica grada Carrie Lam.

Tong se izjasnio da nije kriv za događaj od 1. jula 2020, nedugo od stupanja zakona na snagu.

Borba Pekinga za kontrolu Hong Konga

Hong Kong je vraćen Kini 1997. godine uz obećanje o visokom stepenu autonomije te zaštiti prava i sloboda najmanje 50 godina.

Međutim, Peking je Hong Kongu krajem juna prošle godine nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti kojim se kažnjava sve što Kina smatra subverzijom, separatizmom, terorizmom i saradnjom sa stranim silama.

Zakon je potaknuo nasilne višemjesečne proteste u Hong Kongu.

Izvor: Agencije