EMA i ECDC: Delta soj dominantan u Evropi, važno primiti revakcinu

Delta soj virusa će do kraja augusta predstavljati 90  posto svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkuliraju u Evropskoj uniji, navode vodeće evropske medicinske agencije.

Dva najznačajnija medicinska centra u EU upozoravaju da se delta soj brzo širi Evropom i da može da omete napore usmjerene u cilju kontrole pandemije (EPA)

Evropska agencija za lijekove ( EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ( ECDC) u svom posljednjim izvještaju ocjenjuju da će delta soj virusa do kraja augusta predstavljati 90  posto svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkuliraju u Evropskoj uniji.

Dva najznačajnija medicinska centra u EU upozoravaju da se delta soj brzo širi Evropom i da može da omete napore usmjerene u cilju kontrole pandemije, prenosi Tanjug.

Dodaje se da je ovaj soj za 40 do 60  posto prenosiviji od ranije verzije alfa i da može biti povezana sa većim rizikom od hospitalizacije.

U EMA-u i ECDC-u naglašavaju da je kompletna vakcinacija i dalje najefikasnija u zaštiti protiv COVID-a 19 bez obzira na soj virusa.

Preliminarni dokazi sugeriraju da su obje doze vakcine protiv COVID-a 19 potrebne da bi se osigurala adekvatna zaštita od delta varijante.

Posebno se podstiču zdravstveni radnici da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i one sa kojima rade i o kojima brinu.

Miješanje vakcina

Kada je riječ o takozvanom “miješanju vakcina”, gdje se za drugu dozi koristi različita vakcina u odnosu na prvu, u EMA-u i ECDC-u kažu da još nemaju konačne preporuke, ali da “postoje dobre naučne osnove za to da će ova strategija biti sigurna i efikasna u vakcinaciji protiv COVID-a 19”.

Istovremeno, napominje se da je trenutno “prerano tvrditi da li će i kada biti potrebna dodatna doza vakcine protiv COVID-a 19” i da se još radi na informacijama o tome koliko zaštita od vakcina traje, također uzimajući u obzir širenje varijanti.

EMA i ECDC pozivaju građane da se i dalje pridržavaju mjera kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje i napominju da će to biti važno sve dok se veći dio populacije ne vakciniše.

Izvor: Agencije