BioNTech će koristiti tehnologiju mRNK protiv malarije

Njemačka kompanija namjerava započeti klinička ispitivanja za „sigurnu i visoko efikasnu vakcinu protiv malarije“ do kraja slijedeće godine.

BioNTech navodi da, također, želi otvoriti pogon za proizvodnju mRNK vakcina u Africi (EPA - Ilustracija)

Farmaceutska kompanija BioNTech saopćila je u ponedjeljak kako želi tehnologiju mRNK, korištenu u borbi protiv korona virusa, koristiti za borbu protiv malarije, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Njemačka kompanija, koja je razvila prvu široko odobrenu vakcinu protiv korona virusa zajedno sa američkim partnerom Pfizerum, namjerava započeti klinička ispitivanja za „sigurnu i visoko efikasnu vakcinu protiv malarije“ do kraja slijedeće godine.

BioNTech navodi da, također, želi otvoriti pogon za proizvodnju mRNK vakcina u Africi, koja spada u regije koje su se borile da dobiju dovoljnu količinu doza vakcine protiv COVID-a 19.

Tuberkuloza i karcinomi

Firma iz Njemačke je objavila kako radi sa partnerima „na procjeni kako uspostaviti održivu proizvodnju mRNK na afričkom kontinentu kako bi snabdjevala afričke države vakcinama“. Nakon izgradnje, takvo postrojenje moći će proizvoditi razne vakcine na osnovi mRNK.

BioNTech i Pfizer su objavili kako će dostaviti milijardu doza vakcina protiv COVID-a 19 državama sa srednjim i niskim prihodima ove godine, te još milijardu doza 2022. godine.

Kompanija je ranije navela da radi na kandidatu za vakcinu protiv tuberkuloze, za šta bi klinička ispitivanja trebala početi 2022. godine, kao i na terapijama za nekoliko vrsta karcinoma.

Izvor: Agencije