Biden i Kadhimi postigli dogovor o kraju američke borbene misije u Iraku

SAD je napao Irak u martu 2003. na temelju optužbi da je tadašnji irački predsjednik Sadam Husein razvijao oružje za masovno uništenje.

Joe Biden je ugostio iračkog premijera Mustafu al-Kadhimija u Ovalnom uredu (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden i irački premijer Mustafa al-Kadhimi u ponedjeljak su postigli sporazum o okončanju američke borbene misije u Iraku do kraja ove godine, 18 godina nakon što su američke snage stigle u zemlju.

Povlačeći posljednje američke trupe iz Afganistana do kraja avgusta, Biden privodi kraju borbene misije koje je započeo bivši predsjednik George W. Bush.

Biden je ugostio Kadhimija u Ovalnom uredu gdje su prvi put razgovarali licem u lice o odnosima između zemalja.

”U Iraku ćemo biti prisutni, nastavit ćemo s obukom, pomagat ćemo i suočit ćemo se s ISIL-om kada to bude potrebno, no od kraja godine nećemo biti u borbenoj misiji”, izjavio je Biden, piše Reuters a prenosi Hina.

Trenutno se u Iraku nalazi 2.500 američkih vojnika usmjerenih na suzbijanje ostataka naoružane skupine Islamska država, a Sjedinjene Američke Države već su se usredotočile i na osposobljavanje iračkih snaga.

Od Sadama do ISIL-a

Sjedinjene Američke Države su napale Irak u martu 2003. na temelju optužbi da je tadašnji irački predsjednik Sadam Husein razvijao oružje za masovno uništenje. Oružje međutim nikada nije pronađeno.

Posljednjih godina cilj američke misije jest pomoći poraziti skupinu Islamska država u Iraku i Siriji.

“Niko misiju neće proglasiti dovršenom. Cilj je trajni poraz ISIL-a”, rekao je visoki američki dužnosnik uoči Kadhimijeve posjete.

Dužnosnik administracije nije rekao koliko će američkih vojnika ostati u Iraku radi osposobljavanja iračkih snaga.

Očekuje se da će dvojica čelnika dogovoriti i više ne-vojnih sporazuma vezanih uz zdravstvo, energetiku i druga pitanja.

SAD namjerava Iraku dati 500.000 doza Pfizer/BioNTech vakcina protiv korona virusa u okviru COVAX-a, globalne inicijative za osiguravanje ravnopravnog i pravednog pristupa vakcinama.

Biden je kazao da bi doze trebale stići za nekoliko sedmica.

Sjedinjene Američke Države će osigurati i 5,2 miliona dolara za finansiranje misije UN-a za nadzor oktobarskih izbora u Iraku.

”Veselimo se izborima u oktobru”, izjavio je Biden.

Izvor: Agencije