Zaboravio ime talibanskog vođe, Trump: Nazovimo ga ‘Mohammed’

Bivši američki predsjednik obratio se svojim pristalicama na skupu u Phoenixu u Arizoni, a u govoru se dotaknuo pitanja Afganistana i talibanskog pokreta.

Trump je iskoristio govornicu za napad na demokrate i republikance u svojoj zemlji, a zatim je ponovno tvrdio da je došlo do prevare na predsjedničkim izborima (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump pojavio se u subotu u javnosti kada se obratio svojim pristalicama na skupu u Phoenixu u Arizoni, a u govoru se dotaknuo pitanja Afganistana i talibanskog pokreta.

Sedamdesetpetogodišnji Trump se prisjetio navodnog telefonskog razgovora između njega i talibanskog vođe Hibatullaha Akhundzada. Trump se, međutim, nije mogao sjetiti imena talibanskog vođe, pa je rekao: ”Nazovimo ga Mohammad.”

Trump je iskoristio govornicu za napad na demokrate i republikance u svojoj zemlji, a zatim je ponovno tvrdio da je došlo do prevare na predsjedničkim izborima, na kojima je poražen od demokrate Joea Bidena.

‘Osorna osoba’

Trump se dotaknuo pitanja Afganistana, te je rekao: “Tokom svog mandata sam razgovarao s talibanima, konkretno s vođom, nazovimo ga ‘Mohammad’. Rekao sam mu: Mohammade, odlazimo (iz Afganistana), ali vratit ćemo se i udariti vas još jače.”

Također je opisao talibanskog vođu Hibatullaha Akhundzada kao osornu osobu, iako se, prema njegovim riječima, pokušavao predstaviti kao uljudna osoba.

Trump je pred kraj svog mandata donio odluku da povuče američke snage iz Iraka i Afganistana, a broj američkih vojnika u svakoj zemlji je smanjio na 2.500 do 15. januara.

Joe Biden je odnio pobjedu na predsjedničkim izborima 3. novembra protiv svog protivnika Trumpa, a dužnost je službeno preuzeo 20. januara.

Izvor: Agencije