UN upozorava na veliki broj žrtava ako se nastave sukobi u Afganistanu

Civilne žrtve u Afganistanu u prvoj polovini 2021. dostigle su rekordne nivoe.

Talibani od maja vode ofanzivu protiv afganistanskih snaga dok se međunarodne snage povlače iz zemlje (EPA)

UN upozorava da će tokom ove godine biti ogroman broj civilnih žrtava u Afganistanu ukoliko se nastave sukobi, započeti ofanzivom talibanskih pobunjenika.

U svom izvještaju danas objavljenom o civilnim žrtvama u prvoj polovini ove godine, misija UN-a u Afganistanu navodi da očekuje da će 2021. biti zabilježen najveći broj civilnih žrtava od 2009. godine.

“Civilne žrtve u Afganistanu u prvoj polovini 2021. dostigle su rekordne nivoe, sa posebno porastom broja smrtnih slučajeva i povreda od maja, kada su međunarodne snage počele da se povlače i borbe eskalirale poslije ofanzive talibana”, navode UN.

Prema izvještaju, u prvoj polovini 2021. godine ubijeno je 1.659 civila, a 3.254 ranjeno, što je 47 posto više nego u prvoj polovini 2021. godine, navodi AFP a prenosi Beta.

Talibani od maja vode ofanzivu protiv afganistanskih snaga dok se međunarodne snage povlače iz zemlje što je operacija koja bi trebala završiti do kraja augusta.

U međuvremenu su zauzeli velika ruralna područja, kao i nekoliko ključnih graničnih prelaza pa okružuju velike gradove.

Bez ključne američke podrške, afganistanske snage pružaju slabi otpor.

Otkako je SAD objavio 2020. konačno povlačenje iz Afganistana nakon 20 godina, talibani se žele prikazati umjerenijima i tvrde da žele “politički” sporazum kako bi se okončao rat.

Pregovori u zastoju

Međutim, međuafganistanski pregovori započeti u septembru 2020. u Dohi u zastoju su i novi krug završio je 18. jula bez rezultata.

Vlada u Kabulu i talibani međusobno se optužuju za neuspjeh pregovora te i jedni i drugi tvrde da žele mir.

Talibani kažu da ne žele monopolizirati vlast u toj zemlji ali insistiraju na tome da u Afganistanu neće biti mira dok se pregovorima ne dođe do nove vlade u Kabulu i dok predsjednik Ashraf Ghani ne bude uklonjen.

U intervjuu za novinsku agenciju Associated Press, glasnogovornik talibana Suhail Shaheen, koji je ujedno i član pregovaračkog tima ove grupe, iznio je stav ove grupe o tome šta bi trebalo uslijediti u ovoj državi na ivici provalije.

Shaheen je kazao da će talibani odložiti oružje kada se pregovorima formira vlada prihvatljiva svim stranama u sukobu u Kabulu i kada Ghanijeva vlada odstupi.

„Želim jasno dati do znanja da mi ne vjerujemo u monopol na vlast jer sve vlade koje su (željele) monopolizirati vlast u Afganistanu u prošlosti, nisu bile uspješne vlade“, kazao je Shaheen, očito uključujući i talibansku petogodišnju vladavinu u ovu procjenu.

Sjećanja na prošli put kada su talibani bili na vlasti prije 20-ak godina, kada su uskratili djevojčicama pravo da se obrazuju i zabranili ženama da rade, raspirili su strahove od njihovog povratka među mnogima.

Talibani o pravima žena

Shaheen je rekao da će pod ovom novom vladom ženama biti dozvoljeno da rade, da idu u školu i učestvuju u politici, ali da će morati nositi hidžab ili maramu.

Kazao je da će žene moratiti biti u pratnji muškog rođaka kada izlaze iz kuće i da talibani u novookupiranim distriktima imaju naredbe da univerziteti, škole i tržnice nastave raditi kao i ranije, uključujući i učešće žena i djevojaka.

Izvor: Agencije