U SAD-u preminuo borac za ljudska prava Robert Moses

Američki aktivista za ljudska prava predvodio je akcije za registraciju tamnoputih glasača 1960-ih, a kasnije pomagao edukciju manjina.

Moses se borio protiv segregacije i bio je centralna figura 'ljeta slobode' 1964. godine (AP)

Robert Parris Moses, američki aktivista za ljudska prava koji je predvodio akcije za registraciju tamnoputih glasača 1960-ih, a kasnije pomagao edukciju manjina, preminuo je u 86. godini.

Moses, koji je bio ranjen iz vatrenog oružja i trpio batine u zatvoru, borio se protiv segregacije dok je bio direktor Studentskog koordinacionog odbora za nenasilje u Mississippiju i bio je centralna figura “ljeta slobode” 1964. godine, kada su stotine studenata otputovale na jug SAD-a da bi registrovale glasače.

Pomogao učenicima

Započeo je “drugo poglavlje u radu na osiguravanju ljudskih prava” kada je 1982. osnovao Algebra projekt, kroz koji je pomagao učenicima da savladaju matematiku, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Moaes, koji je bio poznat kao Bob, rođen je u Harlemu u New Yorku 23. januara 1935. godine, dva mjeseca nakon što su u tom kvartu u rasnoj pobuni poginule tri, a ranjeno 60 osoba.

Radio je kao učitelj u Tanzaniji, da bi kasnije na Harvardu stekao doktorat iz filozofije i predavao matematiku u srednjoj školi u Cambridgeu u Massachusettsu.

Izvor: Agencije