‘The Times of Israel’: UAE zabrinut zbog izraelskih planova za preispitivanje sporazuma o naftovodu

Ranije ove sedmice izraelska vlada je obavijestila Vrhovni sud da nova vlada planira provesti temeljitu reviziju sporazuma.

'Times of Israel': UAE je duboko zabrinut zbog preispitivanja sporazuma o transportu nafte u Izrael (Reuters)

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ostali su zatečeni kada su čuli da bi sporazum o transportu zaljevske nafte kroz Izrael mogao biti doveden u pitanje, što je podiglo tenzije između Abu Dabija i Izraela, navodi izraelski list The Times of Israel u svom izvještaju.

The Times of Israel prenosi, pozivajući se na izraelski list Haaretz, da vlada namjerava razmotriti kontroverzni sporazum potpisan s Abu Dabijem o transportu zaljevske nafte preko Izraela na putu ka evropskim tržištima.

The Times of Israel navodi da je ova vijest stigla nekoliko sati prije nego što je izraelski premijer Naftali Bennett razgovarao s prijestolonasljednikom UAE-a Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom, u njihovom prvom telefonskom razgovoru otkako je Bennett postao premijer.

Izraelski Kanal 13 navodi da je, uprkos srdačnom tonu razgovora, UAE duboko zabrinut zbog vijesti o ponovnoj procjeni sporazuma, te kako će to izazvati tenzije između Abu Dabija i Izraela.

Prema izraelskom listu Haaretz, kako izvještava The Times of Israel, Bennett i ministar vanjskih poslova Yair Lapid planiraju sljedeće sedmice održati sastanak na visokom nivou po ovom pitanju, a da se nova ministrica zaštite okoliša Tamar Zandberg protivi dogovoru.

Vrhovni sud

Ranije ove sedmice izraelska vlada je obavijestila Vrhovni sud da nova vlada planira provesti temeljitu reviziju sporazuma.

The Times of Israel je rekao da je vlada obavijestila Vrhovni sud kao odgovor na zahtjev tri zelene organizacije u maju prošle godine u kojem se traži da se memorandum o razumijevanju potpisan između izraelske državne kompanije Europe Asia Pipeline Company (EAPC) s UAE-om prošlog oktobra poništi jer vlada nije raspravljala o njemu niti ga je odobrila, te da nije bio otvoren za konsultacije sa stručnjacima i javnošću.

Memorandum o razumijevanju predviđa da će izraelska kompanija EAPC prebacivati sirovu naftu i naftne proizvode sa svojih terminala na Crvenom moru u Eilatu do svog terminala u Aškelonu na južnoj obali Sredozemnog mora kopnenim naftovodom koji ih povezuje.

Masovno protivljenje

The Times of Israel navodi da se bivši i sadašnji ministri za zaštitu okoliša, Izraelska uprava za prirodu i parkove, lokalne obalne vlasti, forum oko 20 ekoloških organizacija, mnoštvo naučnika i stanovnici Eilata protive sporazumu.

List objašnjava da je ovo protivljenje dobrim dijelom posljedica loše ekološke evidencije EAPC-a i mnogih prethodnih curenja. Kompanija je prije sedam godina bila odgovorna za najveću ekološku katastrofu u historiji Izraela, kada je došlo do pucanja naftovoda, zbog čega se 1,3 miliona galona sirove nafte izlilo u prirodni rezervat Evrona na jugu Izraela.

EAPC je rekao sudu da su njegove procjene rizika utvrdile da su šanse za izlijevanje velikih razmjera bile zanemarive.

Izrael nema koristi od toga

Prema Haaretzu, ministrica energetike Karine Elharar je rekla, na sastanku svog ureda ranije ove sedmice, da ne vidi nikakvu energetsku korist za Izrael od dogovora, ali da nije upoznata sa svim njegovim detaljima. “Ako se poništi, nećemo vidjeti nikakvu štetu na ovom polju”, citirao je Haaretz njenu izjavu upućenu aktivistima za zaštitu životnog okoliša.

Na sudu je EAPC, kao državna kompanija, tvrdio da nije dužan obavještavati vladina ministarstva o sporazumima koje potpisuje ili dobivati njihovo odobrenje, ”osim ona koja prema zakonu nadgledaju aktivnosti kompanije”. Times of Israel ističe da se nadzor nad radom naftovoda, koji je izgrađen za transport iranske nafte u Evropu preko Izraela prije Iranske revolucije, smatra pitanjem nacionalne sigurnosti.

U službenim saopćenjima o razgovoru između Bennetta i prijestolonasljednika UAE-a ne spominje se naftovod.

Bennett je nazvao Ben Zayeda kako bi mu čestitao Kurban-bajram i razgovarao o rastućim odnosima između dvije strane, navodi se u izjavi iz Bennettovog ureda.

Izvor: Agencije