Putin: Ruska mornarica ima kapacitete da pokrene ‘neizbježni napad’ ako bude potrebno

Putinove izjave uslijedile su nekoliko sedmica nakon što je brod britanske mornarice razljutio Moskvu prolazeći u blizini anektiranog poluostrva Krima.

Posljednjih godina Putin nastavlja hvaliti novo rusko oružje (AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je u nedjelju rusku mornaricu, rekavši da je u stanju uočiti bilo kojeg neprijatelja i pokrenuti “neizbježni napad” ako je potrebno.

Ovakve izjave su uslijedile nekoliko sedmica nakon što je brod britanske mornarice razljutio Moskvu prolazeći u blizini anektiranog poluostrva Krima.

“Sposobni smo otkriti bilo kojeg neprijatelja, bilo pod vodom, iznad vode ili u zraku, a ako je potrebno, možemo izvesti neizbježni napad”, rekao je Putin u Saint Petersburgu tokom vojne parade povodom Dana mornarice.

Putinove izjave su uslijedile nakon incidenta u Crnom moru u junu, kada je Rusija rekla da je ispaljivala hice upozorenja i bacala bombe na put britanskog ratnog broda kako bi ga istjerala iz krimskih voda.

Rusko ‘nepobjedivo’ oružje

Britanija je odbacila rusku verziju priče o događaju, rekavši kako su svi ispaljeni hici prethodno najavljeni kao “ruski manevri s bojevom municijom” i da nije bačena bomba.

Rusija je anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine, ali Britanija i većina zemalja svijeta priznaju da je crnomorsko poluostrvo Krim dio Ukrajine, a ne Rusije.

Putin je prošlog mjeseca rekao da je Rusija mogla potopiti britanski ratni brod HMS Defender, koji je optužila za ilegalan ulazak u njene teritorijalne vode, bez započinjanja Trećeg svjetskog rata, dodajući da su Sjedinjene Američke Države igrale ulogu u “provokativnoj” akciji.

Kao posljedica pojačanih tenzija sa Zapadom, Putin je posljednjih godina nastavio hvaliti novo rusko “nepobjedivo” oružje, kako ga je opisao.

Izvor: Agencije