Povećano prisustvo borbenih aviona SAD-a na Pacifiku

Analitičari ocjenjuju da će ovo masivno raspoređivanje moćnih aviona ratne avijacije SAD-a poslužiti da se Kini uputi snažna poruka.

Američke pacifičke zračne snage, bazirane na Havajima, saopštile su da će oko 25 aviona F-22 Raptor biti raspoređeno ovog mjeseca na otocima Guam i Tinian (EPA)

Američka ratna avijacija poslat će ovoga mjeseca više od 20 stelt lovaca F-22 na vježbu u zapadnom Pacifiku.

Analitičari ocjenjuju da će ovo neobično masivno raspoređivanje moćnih aviona ratne avijacije SAD-a poslužiti da se Kini uputi snažna poruka, prenosi CNN, piše Tanjug.

Američke pacifičke zračne snage, bazirane na Havajima, saopštile su da će oko 25 aviona F-22 Raptor biti raspoređeno ovog mjeseca na otocima Guam i Tinian, za operaciju “Pacific Iron 2021”.

“Nikada nismo imali toliko mnogo ‘Raptorsa’ raspoređenih u zoni operacija pacifičkih zračnih snaga”, rekao je za CNN general Ken Wilsbach, komandant Pacifičke ratne zračne flote.

F-22 su borbeni avioni pete generacije, najnapredniji borbeni avioni na svijetu, opremljeni stelt tehnologijom i povezani sa brodskim i vanbrodskim senzorskim i informacionim sistemima kako bi se pilotima omogućio detaljan prikaz zone borbenih dejstava.

Demonstracija za Kinu

Angažovanje velikog broja F-22 za učešće u manevrima je snažna poruka upućena Kini u trenutku kada su odnosi između dvije zemlje napeti oko neuralgičnih pacifičkih tačaka – Tajvana i Južnokineskog mora, predočio je Carl Schuster, vojni analitičar sa Havaja i bivši direktor operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američke pacifičke komande.

On je podsjetio da se uobičjeno raspoređuje šest do 12 letjelica tipa F-22 Raptors.

“Pacifičke zračne snage žele da demonstriraju da su u stanju da u kratkom roku angažuju više borbenih aviona pete generacije nego što Kina ukupno posjeduje”, rekao je Schuster.

On je ocijenio da Kineska ratna avijacija ima oko 20 do 24 operativna lovca pete generacije, ali je predočio da se sposobnosti Pekinga ubrzano poboljšavaju.

Izvor: Agencije