Policija upala u Al Jazeerin ured u Tunisu

Sigurnosne snage koje su učestvovale u upadu naredile svim novinarima da napuste redakciju.

Tuniske vojne snage čuvaju područje oko zgrade parlamenta u glavnom gradu Tunisu (AFP)

Policija u Tunisu upala je u ured Al Jazeere u glavnom gradu ove zemlje, te istjerala zaposlenike, nakon što je predsjednik Kais Saied smijenio premijera Hichama Mechichija i zamrznuo parlamentarne aktivnosti, što njegovi protivnici smatraju državnim udarom.

Sigurnosne snage koje su učestvovale u upadu navele su da postupaju po naredbama i naredile svim novinarima da napuste redakciju.

Najmanje dvadeset teško naoružanih policajaca ušlo je u ured u ponedjeljak, izvijestili su novinari Al Jazeere iz Tunisa, rekavši da policajci nisu imali naloge za raciju.

“Nismo dobili nikakvu prethodnu obavijest o deložaciji našeg ureda od strane sigurnosnih snaga ”, rekao je Lotfi Hajji, šef ureda Al Jazeere u Tunisu.

Telefoni i druga oprema su zaplijenjeni a novinari se nisu smjeli vratiti u zgradu kako bi preuzeli svoje lične stvari.

Reporteri bez granica (RSF) osudili su napad na ured Al Jazeere u Tunisu i miješanje medija u političke sukobe.

Više povrijeđenih u intervenciji policije

Nakon odluke predsjednika Saieda o suspenziji ovlasti parlamenta, ispred zgrade parlamenta okupili su se protivnici, ali i pristalice tuniskog predsjednika, zbog čega je intervenirala i policija, javlja agencija Anadolija.

Ranije su održani i protesti usmjereni ka vlastima i opoziciji u Tunisu, a izvedeni su napadi na sjedišta stranaka, prvenstveno Pokreta Nahda.

Predsjednik Kais Saied je sinoć, tvrdeći da je zemlji neophodno vanredno stanje zbog loše situacije u vezi s korupcijom, suspendovao rad parlamenta i razriješio s dužnosti premijera Hichema Mechichija.

Nakon toga, predsjedniku parlamenta Tunisa i predsjedniku Pokreta Nahda, najveće političke partije u toj zemlji Rashidu al-Gannushiju te zastupnicima nije dozvoljen ulazak u parlament.

Gannushi je predsjednika Saieda optužio za državni udar, navodeći kako je riječ o koraku koji nema pravno uporište, te pozvao narod na mirnu borbu.

Izvor: Al Jazeera