Na Kosovu dan žalosti zbog žrtava nesreće u Hrvatskoj

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na autoputu kod Slavonskog Broda u Hrvatskoj desetero ljudi je poginulo, a 15 je teško povređeno.

Autobus kosovskih registarskih oznaka bio je na relaciji Frankfurt-Priština, prevoznika Deva Tours sa sjedištem u Prištini (Al Jazeera)

Istražni postupak o saobraćajnoj nesreći na A3 još traje, a vozač će biti predan pritvorskom nadzorniku za krivično djelo izazivanja nesreće u cestovnom prometu, za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora, rekao je u ponedjeljak glavni šef policije Nikola Milina.

On je rekao kako je riječ o jednoj od najtežih nesreća u hrvatskoj historiji, s deset smrtno stradalih, 15 teško ozlijeđenih i 30 lakše ozlijeđenih putnika sa Kosova.

Potvrdio je kako je vozač uhapšen, prenijela je Hina.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak, 26. juli, danom državne žalosti, javlja Anadolija.

Zbog ovog tragičnog događaja, Osmani je prekinula posjetu Japanu i danas će doputovati na Kosovo.

Čelnici Kosova doputovali u Hrvatsku

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla najavili su u ponedjeljak ujutro odlazak iz Slavonskog Broda dijela putnika iz autobusa koji se u nedjelju prevrnuo na autoputu A3 kod Slavonskog Broda.

Iz slavonskobrodske bolnice tokom dana bit će otpušteno i dvadesetak osoba čije zdravstveno stanje to zadovoljava, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za medije.

U Slavonskom Brodu stradalima u nesreći na pomoći su i ministar zdravstva Kosova Arben Vitia i službenici ambasade Kosova iz Zagreba.

Autobus kosovskih registarskih oznaka bio je na relaciji Frankfurt – Priština, prevoznika Deva Tours sa sjedištem u Prištini, kada se prevrnuo na A3 kroz Hrvatsku.

Izvor: Agencije