Liban za premijera imenovao milijardera da riješi ekonomske teškoće

Zadaća novog premijera bit će formiranje, uglavnom tehnokratske vlade koja mora što prije odgovoriti na ekonomsku krizu, najtežu u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine.

Najib Mikati, 66, milijarder i poslovni čovjek koji je dvaput bio premijer 2005. te 2011. godine, dobio je 72 glasa potrebnih za formiranje nove vlade (EPA)

Nakon konsultacija s raznim parlamentarnim blokovima u ponedjeljak, libanski predsjednik Michel Aoun imenovao je novog premijera koji će se nositi s ekonomskim teškoćama zemlje, saopćila je predsjednička palača.

Najib Mikati, 66, milijarder i poslovni čovjek koji je dvaput bio premijer 2005. te 2011. godine, dobio je 72 glasa potrebnih za formiranje nove vlade, prenosi Hina.

Mikatija, koji potječe iz sjevernog lučkog grada Tripolija, imenovali su glavni parlamentarni blokovi u zemlji, uključujući proiranski šiitski pokret Hezbollah.

Kršćanske libanske snage i Aounov slobodni domoljubni pokret nisu imenovali nijednog kandidata za to mjesto.

Zadaća za premijera

Zadaća novog premijera bit će formiranje, uglavnom tehnokratske vlade koja mora što prije odgovoriti na ekonomsku krizu, najtežu u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine.

Prema ustavu, predsjednik se mora savjetovati s različitim blokovima u parlamentu prije nego što pozove premijera da sastavi novu vladu.

Dana 15. jula mandatar Saad Hariri odstupio je, pozivajući se na političke sukobe.

Prelazni premijer Hassan Diab podnio je ostavku nakon goleme eksplozije s tragičnim posljedicama u bejrutskoj luci 4. augusta.

Libanski predsjednik trebao bi biti kršćanski maronit, premijer sunitski musliman, a predsjednik parlamenta šiitski musliman, prema nepisanom sporazumu o uspostavi ravnoteže u multikonfesionalnoj državi koja datira iz 1943. godine.

Izvor: Agencije