Izrael usvojio plan da smanji emisije karbona do 2050. godine

Plan obezbjeđuje smanjene od 85 posto emisije ugljika u jevrejskoj državi do 2050. godine u poređenju sa nivoima zabilježenim 2015.

Izrael je potpisnik Sporazuma o klimi usvojenog u Parizu 2015. i posebno se obavezao da će emisiju ugljenika održati stabilnim do 2030 (Al Jazeera)

Vlada Izraela je jednoglasno usvojila plan o smanjenju emisija ugljika do 2050. godine i tranziciju na čistu ekonomiju, ocijenivši da je to historijska mjera za borbu protiv klimatskih promjena, prenosi Beta.

Plan obezbjeđuje smanjene od 85 posto emisije ugljika u jevrejskoj državi do 2050. godine u poređenju sa nivoima zabilježenim 2015, a planirao je da se do 2030. godine postigne smanjenje od 27 posto, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju premijera Naftalija Bennetta i nekoliko relevantnih vladinih odjeljenja.

Planom se predviđa smanjenje emisije za 96 posto u sektoru transporta, 85 posto u elektroenergetskom sektoru i 92 posto od komunalnog otpada.

Izrael je potpisnik Sporazuma o klimi usvojenog u Parizu 2015.

“Ovo je prvi put da je vlada Izraela postavila zajedničke nacionalne ciljeve da smanji emisiju ugljika najavila nacionalnu strategiju da se krene ka čistoj, efikasoj i konkurentnoj ekonomiji”, navedeno je u saopštenju vlade.

Izrael je potpisnik Sporazuma o klimi usvojenog u Parizu 2015. i posebno se obavezao da će emisiju ugljenika održati stabilnim do 2030.

“Ovo je historijski trenutak za zdravlje, životnu sredinu i buduće generacije”, rekla je izraelska ministarka za zaštitu životne sredine Tamar Zandberg.

Izvor: Agencije