Fauci: CDC bi mogao podržati da maske nose i vakcinisani

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti razmatraju da li da revidiraju smjernice u vezi s COVID-om 19 kako bi preporučili da čak i potpuno vakcinisane osobe nose maske na javnim mjestima.

Fauci je naveo da neka lokalna područja u kojima raste stopa zaraze već podstiču ljude da nose maske na javnim mjestima bez obzira da li su vakcinisani ili ne (EPA)

Američki stručnjak za infektivne bolesti doktor Anthony Fauci izjavio je u nedjelju da Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) razmatraju da li da revidiraju svoje smjernice u vezi s COVID-om 19 kako bi preporučili da čak i potpuno vakcinisane osobe nose maske na javnim mjestima.

Fauci je rekao za emisiju CNN “Stanje nacije” da je učestvovao u razgovorima o promjeni smjernica, za koje je rekao da se aktivno razmatraju, prenio je Tanjug agenciju AP.

On je naveo da neka lokalna područja u kojima raste stopa zaraze već podstiču ljude da nose maske na javnim mjestima bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

Fauci je kazao da lokalna pravila nisu nespojiva sa preporukom CDC-a da vakcinisani ne moraju da nose maske na javnim mjestima.

Dodatna doza

Fauci je rekao da bi Amerikanci koji su imunokompromitirani mogli trebati dodatnu dozu vakcine protiv COVID-a 19, dok se SAD bori s rastom slučajeva delta varijante korona virusa, prenosi Hina.

Fauci je u intervjuu za CNN rekao da se radi o “pacijentima koji su imali transplantacije, koji su prošli kemoterapiju zbog karcinoma, koji imaju autoimune bolesti, koji su na imunoterapiji”, rekavši da su to prvi kandidati za “eventualno treće vakcinisanje, do kojeg će vjerovatno doći”.

Navodeći studije koje pokazuju da je možda došlo do pada imuniteta vakcinisanih osoba, Fauci je rekao da američki zdravstveni dužnosnici pregledavaju podatke kako bi odredili u kojem trenutku će biti potrebno dodatno vakcinisanje.

“To je dinamična situacija. Rad koji traje, razvija se kao i u mnogim drugim područjima pandemije”, rekao je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti. “Potrebno je pratiti podatke.”

Prošle sedmice, izraelsko ministarstvo zdravstva prijavilo je smanjenje učinkovitosti Pfizerove vakcine u sprječavanju zaraza i simptomatskih bolesti. No dodalo je da je vakcina protiv korona virusa u dvije doze koje je razvio Pfizer u saradnji s BioNTechom, i dalje visoko učinkovita u sprječavanju ozbiljnog oboljenja.

Delta varijanta

Opadanje učinkovitosti podudara se sa širenjem delta varijante, sada dominantnim sojem u Izraelu.

Izrael dijeli treće doze vakcine osobama kojima je oslabljen imunitet, uključujući i one koji su imali transplantacije srca, pluća, bubrega ili jetre, kao i pacijente oboljele od karcinoma koji primaju kemoterapiju.

Delta varijanta, koja je najprije pronađena u Indiji, potiče rast zaraženih u SAD-u.

Najveći porast novih slučajeva korona virusa je u mjestima s nižim stopama vakcinisanih osoba.

Florida, Teksas i Missouri čine 40 posto svih novih slučajeva u zemlji, dok je jedan od pet novih slučajeva zabilježen na Floridi, rekao je prošle sedmice savjetnik Bijele kuće, Jeffrey Zients.

Pfizer i BioNTech rekli su u petak da je SAD kupio dodatnih 200 miliona doza njihovih vakcina u svrhu vakcinacije djece, kao i mogućeg dodatnog vakcinisanja.

Izvor: Agencije