EU zove Tajvance da proizvode čipove u Njemačkoj

Evropska komisija je pokrenula pregovore sa globalnim divovima u želji da pojača domaću proizvodnju poluprovodnika.

Tajvan i TSMC postali su glavni akteri u naporima za rješavanje problema nestašice čipova izazvane pandemijom (EPA)

Kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) saopćila je da je prerano reći da li će graditi fabriku u Njemačkoj jer su razgovori s Evropskom unijom, koja nastoji da prevaziđe problem uvoza čipova u uslovima smanjene ponude, još u ranoj fazi.

Evropska komisija je pokrenula pregovore sa globalnim divovima, uključujući američki Intel i TSMC, u želji da pojača domaću proizvodnju poluprovodnika i zaštiti se od šokova u globalnom lancu snabdijevanja, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Tajvan i TSMC, najveći svjetski proizvođač poluprovodnika, postali su glavni akteri u naporima za rješavanje problema nestašice čipova izazvane pandemijom, koja je primorala automobilske kompanije da smanje proizvodnju, a štetu je nanijela i proizvođačima pametnih telefona, laptopa i drugih elektronskih uređaja.

“Trenutno ozbiljno radimo na razmatranju Njemačke, ali je to još uvijek u vrlo ranoj fazi. Nastavljamo komunikaciju s našim glavnim klijentima u Njemačkoj kako bismo vidjeli da li je to najefikasnije rešenje za naše klijente. Prerano je reći”, izjavio je predsjednik TSMC-a Mark Liu na godišnjem sastanku akcionara, odgovarajući na pitanje o mogućoj izgradnji pogona za proizvodnju čipova u toj zemlji Evropske unije.

Globalna nestašica čipova

TSMC je početkom jula najavio planove za izgradnju fabrika u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu usljed globalne zabrinutosti što su kapaciteti najvećeg dijela svjetske proizvodnje vrhunskih poluprovodnika koncentrasani na Tajvanu, koji je, kako tumači Reuters, geografski blizu političkog rivala – Kine.

Proširenje fabrike TSMC-a u američkoj državi Arizona, vrijedno 12 milijardi dolara, podržat će potražnja tamošnjih klijenata, naročito onih u sektoru infrastrukture i nacionalnesigurnosti, rekao je Liu.

“Klijenti su podrška našoj globalnoj ekspanziji. Ići ćemo vrlo oprezno”, naveo je on i dodao da će kupci proizvoda TSMC-a pomoći kompaniji da prepolovi troškove poslovanja u inozemstvu.

TSMC je najavio u 2021. da planira da uloži 100 milijardi dolara tokom naredne tri godine u povećenje kapaciteta, kako bi iskoristio “višegodišnje mogućnosti za rast”, budući da su pandemija COVID-19 i nove tehnologije pokrenuli globalnu tražnju za čipovima.

Izvor: Agencije