OI: Australske plivačice oborile prvi svjetski rekord, Tunižanin osvojio zlato

Učinile su to plivačice Australije u štafeti 4×100 metara, a Tunižanin Ahmed Hafna-ui osvojio je zlatnu medalju u disciplini 400 metara slobodnim stilom.

Novi svjetski rekord za 36 stotinki je bolji od prethodnog, koji je takođe bio u vlasništvu Australije iz aprila 2018. godine (EPA)

Na Olimpijskim igrama u Tokiju je oboren i prvi svjetski rekord. Učinile su to plivačice Australije u štafeti 4×100 metara. Sastav Bronte i Kejt Kembel, Heris i Mekion je Australiji donio treću uzastopnu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Novi svjetski rekord za 36 stotinki je bolji od prethodnog, koji je takođe bio u vlasništvu Australije iz aprila 2018. godine.

“U Riju smo prvi put bile zajedno na podiju na Olimpijskim igrama. Danas smo željele to ponoviti. Ne znam nikoga ko je takvo nešto uspio. Ove djevojke su nam kao porodica. Zajedno smo odrasle. Ali Kejt Kembel je doslovno moja porodica i biti ovdje pored sestre je nešto nevjerovatno. Svaka pojedinačna karijera je jedno putovanje. Za nas je štafeta uvijek bila nešto posebno i uvijek smo voljele plivati je”, rekla je članica štafete Bronte Cambell.

Osim štafete Australije, plivačka finala obilježio je i Tunižanin Ahmed Hafnaui.

U Tokio je stigao kao debitant na Olimpijskim igrama i sve iznenadio plasmanom u finale u disciplini 400 metara slobodnim stilom. Tu se nije zaustavio. Iako je plivao u osmoj stazi i nije bio kandidat za medalju, 18-godišnji Tunižanin je šokirao plivački svijet osvajanjem zlata.

Koliko je i sam bio iznenađen historijskim uspjehom, govori i to da na ceremoniji proglašenja pobjednika nije imao odgovarajuću uniformu, već se pojavio u šorcu i majici.

Senzacionalni uspjeh Tunižanina

A evo šta je o senzacionalnom uspjehu mladog Tunižanina rekao najtrofejniji plivač svih vremena, Amerikanac Michael Phelps.

“Nevjerovatno plivanje. Popravio je vlastiti rekord za gotovo četiri i po sekunde. I to plivajući u posljednjoj stazi. O tome pričam cijelo jutro. Razlika na ovim Igrama u odnosu na prethodne je, prema mom mišljenju, to što svaki finalista ima šansu osvojiti zlato. Dakle, nema razlike jeste li u stazi jedan, osam, četiri ili pet. Svi plivači u tom finalu bili su blizu jedan drugome. Razlika na osnovu rezultata uoči finala bila je ukupno – jedna sekunda. To znači da cijeli svijet pliva brže i napreduje. Zabavno mi je to gledati. Lijepo je vidjeti nove klince koji se pojavljuju i ispunjavaju svoje snove,” rekao je osvajač 23 zlatne medalje Michael Phelps.

Za razliku od australijske plivačke štafete, Tokio po dobrom neće pamtiti njihova sunarodnica i prva teniserka svijeta Ashleigh Barty.

Na startu takmičenja izgubila je od Španjolke Sare Soribes Tormo, 48. teniserke svijeta. U meču koji je trajao 94 minute Barty je napravila čak 55 neiznuđenih grešaka, naspram samo 13 protivnice. Barty (25) je debitovala na Olimpijskim igrama, a u Tokio je stigla nakon osvajanja titule na Vimbledonu.

Izvor: Al Jazeera