Iz Izraela poletio prvi direktni komercijalni let za Maroko

Izraelski avioprevoznik Israir Airlines u nedjelju je prvi put direktnim komercijalnim letom povezao Izrael i Maroko, sedam mjeseci otkako su dvije zemlje normalizirale odnose.

Avion sa 100 putnika poletio je u nedjelju ujutro iz Tel Aviva za Marakeš, turističku prijestolnicu Maroka (EPA - Ilustracija)

Izraelski avioprijevoznik Israir Airlines u nedjelju je prvi put direktnim komercijalnim letom povezao Izrael i Maroko, sedam mjeseci otkako su dvije zemlje normalizirale odnose.

Avion sa 100 putnika poletio je u nedjelju ujutro iz Tel Aviva za Marakeš, turističku prijestolnicu Maroka, rekla  je glasnogovornica kompanije Tali Leibovitz, prenosi Hina.

Predviđena su dva do tri leta na tjedan između ta dva grada, dodala je Leibovitz.

Maroko je četvrta arapska država koja je normalizirala odnose s Izraelom, u decembru 2020., nakon što su to učinili Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Sudan na poticaj tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Prvi let

Prvi direktan let kojim su iz Tel Aviva do Rabata prevezeni izraelski dužnosnici obavljen je u decembru 2020. nakon potpisivanja bilateralnih sporazuma između Maroka i Izraela.

Prošle sedmice izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid najavio je put u Maroko nakon otvaranja direktnog leta, no nije naveo datum.

Lapid je posjet najavio nekoliko dana nakon što je konzorcij međunarodnih medija razotkrio da su se izraelskim softverom za prisluškivanje novinara, aktivista i opozicije služile strane države, a među njima i Maroko.

Marokanska vlada odbacila je navode da se služila izraelskim programom Pegasus kako bi špijunirala novinare i druge osobe, Marokance i strance.

Izvor: Agencije