Irački premijer: Nisu nam više potrebni američki vojnici

SAD i Irak su se dogovorili u aprilu da će prelazak na misiju obuke i savjetovanja značiti da će se borbena uloga američke vojske u toj zemlji okončati.

Broj američkih vojnika u Iraku je gotovo 2.500 od kraja prošle godine, kada je smanjen sa 3.000 kako je to naložio bivši predsjednik Donald Trump (EPA)
Broj američkih vojnika u Iraku je gotovo 2.500 od kraja prošle godine, kada je smanjen sa 3.000 kako je to naložio bivši predsjednik Donald Trump (EPA)

Irački premijer Mustafa al-Kadhimi izjavio je da njegovoj zemlji više nisu potrebni američki vojnici u borbi sa grupom Islamska država Irak i Levant, ali formalni vremenski okvir za njihovo pregrupiranje zavisit će od predstojećih razgovora sa američkim zvaničnicima početkom naredne sedmice.

On je za agenciju AP rekao da će Irak i dalje tražiti od Sjedinjenih Američkih Država pomoć u obuci i vojnim obavještajnim podacima, prenosi Tanjug.

Al-Kadhimi kasnije putuje u Washington gdje bi u ponedjeljak trebalo da se sastane sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, sa kojim će voditi četvrti krug strateških pregovora, navodi AP.

“Nema potrebe za bilo kakvim stranim trupama na iračkom tlu”, rekao je irački zvaničnik i dodao da su iračke snage sigurnosti i vojska sposobni da odbrane zemlju bez koalicionih snaga na čelu sa SAD-om.

Al Kadhimi je naveo da će eventualno povlačenje vojnika biti zasnovano na potrebama iračkih snaga, koje su prošle godine pokazale da mogu da izvode samostalne misije protiv ISIL-a.

Vremenski okvir

“Rat protiv ISIL-a i spremnost naših snaga zahtjeva poseban vremenski okvir, a to će zavisiti od pregovora koje ćemo voditi u Washingtonu”, dodao je Al-Kadhimi.

SAD i Irak su se dogovorili u aprilu da će prelazak na misiju obuke i savjetovanja značiti da će se borbena uloga američke vojske u toj zemlji okončati, ali se nisu dogovorili oko vremenskog roka kada će ta tranzicija biti završena.

Na sastanku u Bijeloj kući u ponedjeljak očekuje se da će Biden i Al-Kadhimi precizirati vremenski okvir, vjerovatno do kraja godine.

Broj američkih vojnika u Iraku je gotovo 2.500 od kraja prošle godine, kada je smanjen sa 3.000 kako je to naložio bivši predsjednik Donald Trump.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO