Talibani: ‘Niko ne želi građanski rat’ u Afganistanu

Glasnogovornik talibana iznosi stav ove grupe o tome šta bi trebalo biti sljedeće u državi na ivici provalije.

Glasnogovornik talibana Suhail Shaheen, koji je također član pregovaračkog tima ove grupe  [Sorin Furcoi/Al Jazeera]
Glasnogovornik talibana Suhail Shaheen, koji je također član pregovaračkog tima ove grupe  [Sorin Furcoi/Al Jazeera]

Talibani kažu da ne žele monopolizirati vlast ali insistiraju na tome da u Afganistanu neće biti mira dok se pregovorima ne dođe do nove vlade u Kabulu i dok predsjednik Ashraf Ghani ne bude uklonjen.

U intervjuu za novinsku agenciju Associated Press, glasnogovornik talibana Suhail Shaheen, koji je ujedno i član pregovaračkog tima ove grupe, iznio je stav ove grupe o tome šta bi trebalo uslijediti u ovoj državi na ivici provalije.

U proteklim sedmicama su talibani brzo zauzeli teritoriju, zauzeli strateške granične prelaze i predstavljaju prijetnju za niz pokrajinskih centara, sada kad su posljednji američki i vojnici NATO-a napustili Afganistan.

Ove sedmice je visoki američki vojni zvaničnik, general Mark Milley, rekao na konferenciji za medije u Pentagonu da talibani imaju „strateški momentum“ i da ne isključuje mogućnost da talibani potpuno preuzmu vlast.

Ali je rekao da to nije neizbježno.

Sjećanja na prošli put kada su talibani bili na vlasti prije 20-ak godina, kada su uskratili djevojčicama pravo da se obrazuju i zabranili ženama da rade, raspirili su strahove od njihovog povratka među mnogima.

Afganistanci koji to mogu priuštiti u hiljadama apliciraju za vize da napuste Afganistan, u strahu od nasilnog silaska u haos.

Povlačenje američkih vojnika i NATO-a je pri samom kraju i treba biti završeno do 31. augusta.

Ghani je ‘huškač na rat’

Shaheen je kazao da će talibani odložiti oružje kada se pregovorima formira vlada prihvatljiva svim stranama u sukobu u Kabulu i kada Ghanijeva vlada odstupi.

„Želim jasno dati do znanja da mi ne vjerujemo u monopol na vlast jer sve vlade koje su (željele) monopolizirati vlast u Afganistanu u prošlosti, nisu bile uspješne vlade“, kazao je Shaheen, očito uključujući i talibansku petogodišnju vladavinu u ovu procjenu.

„Dakle, mi ne možemo ponoviti tu istu formulu.“

Ali također je bio beskompromisan u vezi daljnje Ghanijeve vladavine, nazvavši ga huškačem na rat i optuživši ga da je iskoristio svoj govor u utorak povodom muslimanskog praznika Kurban bajrama da obeća ofanzivu protiv talibana.

Shaheen je odbacio Ghanijevo pravo da upravlja, ponovo aktualizirajući navode o raširenoj prevari koji su okružili Ghanijevu pobjedu na izborima 2019.

Nakon tog glasanja, Ghani i njegov rival Abdullah Abdullah proglasili su se predsjednikom.

Nakon kompromisnog sporazuma, Abdullah je sada broj dva u vladi i predovdi vijeće za pomirenje.

Ghani je često govorio da će ostati na vlasti dok novi izbori ne odrede sljedeću vladu.

Njegovi kritičari, uključujući i one izvan redova talibana, optužuju ga da samo pokušava zadržati vlast, uzrokujući raskol među pristalicama vlade.

Prošli vikend je predvodio visoku delegaciju u katarskoj prijestolnici Dohi na pregovorima sa vođama talibana.

Pregovori su završili s obećanjima o dodatnim pregovorima, kao i sa obećanjima da će se veća pažnja obratiti na zaštitu civila i infrastrukture.

Shaheen je nazvao ove pregovore dobrim početkom. Ali je kazao da su ponovljeni zahtjevi vlade za prekidom vatre dok je Ghani na vlasti isto kao da se zahtijeva da se talibani predaju.

„Oni ne žele pomirenje već predaju“, kazao je on.

Prije bilo kakvog prekida vatre, mora postojati dogovor o novoj vladi „prihvatljivoj za nas i za druge Afganistance“, rekao je on.

Onda „neće biti rata“.

Talibani o pravima žena

Shaheen je rekao da će pod ovom novom vladom ženama biti dozvoljeno da rade, da idu u školu i učestvuju u politici, ali da će morati nositi hidžab ili maramu.

Kazao je da će žene moratiti biti u pratnji muškog rođaka kada izlaze iz kuće i da talibani u novookupiranim distriktima imaju naredbe da univerziteti, škole i tržnice nastave raditi kao i ranije, uključujući i učešće žena i djevojaka.

Međutim, bilo je više izvještaja iz zauzetih predjela da su talibani nametnuli oštre restrikcije ženama, da su čak i palili škole.

Jedan užasavajući video koji se pojavio pokazuje kako talibani ubijaju zarobljenog komandosa u sjevernom Afganistanu.

Shaheen je kazao da su pojedini talibanski zapovjednici izignorisali naredbe talibanskog vođstva protiv represivnog i drastičnog ponašanja i da je nekolicini suđeno na talibanskom vojnom sudu i da su kažnjeni, iako nije iznio detalje.

On tvrdi da je video lažan i da je nastao spajanjem različitih snimaka.

Shaheen je rekao kako ne planiraju napasti Kabul i da su se talibani do sada „ustručavali“ od zauzimanja pokrajinskih centara.

Ali je upozorio da bi to mogli napraviti uzimajući u obzir oružje i opremu koju su stekli u novozauzetim distriktima.

On je istakao da je većina talibanskih uspjeha na bojnom polju došla kroz pregovore ne kroz borbe.

„Ti distrikti koji su pali u naše ruke i u ruke vojske koja nam se pridružila…došli su kroz posredovanje ljudi, kroz pregovore“, kazao je on.

„Nisu (pali) u borbama…bilo bi nam veoma teško da zauzmemo 194 distrikta za svega osam sedmica.“

Talibani kontrolišu oko polovine od 419 afganistanskih distriktnih centara, i dok tek treba zauzeti bilo koji od 34 pokrajinska centra, vrše pritisak na oko polovinu njih, kazao je Milley.

SAD je posljednjih dana izveo zračne napade u znak podrške opkoljenim četama afganistanske vlade u gradu Kandaharu na jugu, oko kojeg se nakupljaju talibanski borci, kazao je John Kirby sekretar za medije Pentagona u četvrtak.

Brzi pad okruga i naizgled obeshrabreni odgovor afganistanskih vladinih snaga podstaknuli su vojskovođe u savezništvu sa SAD-om da ponovo pokrenu milicije sa nasilnom historijom.

‘Niko ne želi građanski rat’

Za mnoge Afganistance, umorne od više od 40 godina rata, to poteže bojazan od ponavljanja brutalnog građanskog rata iz ranih 1990-ih u kojem su se te iste vojskovođe borile za vlast.

„Znate, niko ne želi građanski rat, uključujući i mene“, kazao je Shaheen.

Shaheen je također ponovio talibanska obećanja s ciljem da umiri Afganistance koji se plaše ove grupe.

Washington je obećao da će premjestiti hiljade američkih vojnih prevodilaca.

Shaheen je kazao da nema razloga da se plaše talibana i opovrgao je tvrdnju da su im prijetili.

Ali dodao je da ako neko želi azil na Zapadu zato što je afganistanska ekonomija tako siromašna, „to je do njih“.

Također je opovrgao tvrdnju da su talibani prijetili novinarima i novom afganistanskom civilnom društvu, koje je pogođeno desecima ubistava tokom protekle godine.

Grupa ISIL je preuzela odgovornost za neka ubistva, ali afganistanska vlada je okrivila talibane za većinu ubistava dok su talibani zauzvrat optužili afganistansku vladu da je izvršila ova ubistva kako bi im napakostila.

Rijetko je vlada izvela hapšenja zbog ubistava ili otkrila rezultate istraga.

Shaheen je kazao da novinari, uključujući i one koji rade za zapadnjačke medijske ispostave, nemaju razloga da se plaše vlade koja uključuje talibane.

„Nismo poslali (prijeteća) pisma novinarima, posebno ne onima koji rade za strane medije. Oni mogu nastaviti svoj rad u budućnosti“, kazao je on.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO