Njemačka: Nakon poplave štete na željezničkoj mreži 1,3 milijardi eura

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su štete ‘neizmjerene’ i da će trebati dugo vremena da se ‘isprave’.

Najmanje 180 osoba poginulo je u poplavama u Njemačkoj, a 31 u Belgiji (EPA)

Njemački nacionalni željeznički operater procijenio je da su prošlosedmične poplave napravile štete na željezničkoj mreži u vrijednosti 1,3 milijarde eura, što je novi pokazatelj obima razaranja.

Vlasti još rade na utvrđivanju ukupnih troškova poplava koje su izazvale najveće štete u zapadnoj Njemačkoj i u istočnoj Belgiji, prenosi Fena.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su štete „neizmjerene“ i da će trebati dugo vremena da se “isprave”.

Najmanje 180 osoba poginulo je u poplavama u Njemačkoj, a 31 u Belgiji, povećavajući ukupan broj žrtava prirodne katastrofe u zapadnoj Evropi na 211.

Najava obnove

Njemački željeznički operater Deutsche Bahn saopćio je da je oštećeno više od 50 mostova, 80 željezničkih prelaza, skoro 40 signalnih znakova, više od 1.000 električnih i signalnih stupova, kao i energetskih i svjetlosnih sistema.

“Nikada ranije naša infrastruktura nije bila uništena u tolikom obimu u jednom naletu”, izjavio je Volker Hentschel, član Upravnog odbora infrastrukturnog sektora kompanije.

Vlada, koja je vlasnik Deutsche Bahn, najavila je brzi početak na obnovi, iako je kompanija uvjerena da će popraviti 80 posto oštećene infrastrukture do kraja godine, prenosi AP.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO