Monsunske kiše u Indiji uzrokovale poplave i klizanja tla

Broj mrtvih u klizanju tla i nesrećama popeo na 125, a spasilačke ekipe se bore da dođu do desetaka kuća uništenih u poplavama.

Radi se o najobilnijim kišama u julu u posljednjih nekoliko desetljeća, kažu naučnici (EPA)
Radi se o najobilnijim kišama u julu u posljednjih nekoliko desetljeća, kažu naučnici (EPA)

Spasilačke ekipe u Indiji bore se u subotu da dođu do desetaka kuća uništenih u poplavama koje su uzrokovale monsunske kiše, dok se broj mrtvih u klizanju tla i nesrećama popeo na 125, prenosi Hina.

Država Maharashtra najteže je pogođena najnovijom vremenskom nepogodom. Radi se o najobilnijim kišama u julu u posljednjih nekoliko desetljeća, kažu naučnici.

One su trajale nekoliko dana i pogodile stotine hiljada ljudi, dok postoji opasnost da se velike rijeke izliju iz korita.

U Taliyeu, oko 180 km jugoistočno od financijskog središta Mumbaija, broj mrtvih porastao je na 42, a otkrivena su još četiri tijela nakon što je u odronima nestala većina kuća u selu, rekao je viši dužnosnik maharaštranske vlade.

“Zarobljeno je još oko 40 ljudi. Mogućnost da ih se spasi žive je mala, zarobljeni su u blatu više od 36 sati”, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Modi očajan zbog stradalih

Vremenske nepogode pogodile su nekoliko dijelova svijeta proteklih sedmica, s poplavama u Kini i zapadnoj Evropi i toplinskim valovima u Sjevernoj Americi, stvarajući nove strahove od utjecaja klimatskih promjena.

“Oko 90.000 ljudi spašeno je iz poplavljenih područja”, objavila je maharaštranska vlada u izjavi.

Hiljade kamiona zarobljene su više od 24 sata na autocesti koja povezuje Mumbai s južnim tehnološkim središtem Bangaloreom, a na nekim mjestima ceste su potopljene.

Premijer Narenda Modi rekao je da je očajan zbog stradalih.

“Situacija u Maharashtri zbog obilnih kiša pomno se prati i pogođenima je pružena pomoć”, napisao je Modi na Twitteru u petak.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO