Ministri G20 se nisu uspjeli dogovoriti o ambicioznijim klimatskim ciljevima

Ovisno o regiji, bilježe se ozbiljniji događaji povezani s klimom, uključujući vrućine, sušu, obilne kiše, nevremena i poplave.

Dvodnevni sastanak poslužio je za pripremu summita čelnika G20 u Rimu krajem oktobra (EPA)

Ministri članica skupine G20 odgovorni za klimu, energiju i okoliš nisu se u petak na sastanku u Napulju uspjeli dogovoriti o ambicioznijim ciljevima u provedbi Pariškog sporazuma .

Nekoliko zemalja u zajedničkoj završnoj deklaraciji nije željelo prihvatiti obvezu zadržavanja globalnog zatopljenja ispod 1,5 stepeni Celzija, rekao je italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani nakon završetka sastanka.

Umjesto toga, zemlje su se samo obvezale na raniji cilj Pariškog sporazuma da globalno zatopljenje zadrži znatno ispod dva stepena i nastave napore na njegovom smanjenju na 1,5 stepeni, navodi se u deklaraciji koju prenose agencije dpa i HINA.

Zemlja se već zagrijala za oko 1,2 stepena u usporedbi s predindustrijskim vremenima, uz kobne klimatske posljedice. Ovisno o regiji, bilježe se ozbiljniji događaji povezani s klimom, uključujući vrućine, sušu, obilne kiše, nevremena i poplave.

Teški pregovori s Kinom, Rusijom i Indijom

Dvodnevni sastanak poslužio je za pripremu summita čelnika G20 u Rimu krajem oktobra. Skupina od 20 ekonomski jakih zemalja ima članice na svim kontinentima, a uključuje SAD, Kinu, Rusiju i Njemačku.

UN-ova šefica za klimu Patricia Espinosa upozorila je da je G20 odgovoran za 80 posto svih globalnih emisija. Pozvala je zemlje na globalnoj klimatskoj konferenciji COP26, planiranoj za novembar, u Glasgowu da pokažu odlučnost da uspiju obuzdati zatopljenje.

Italijanski ministar Cingolani rekao je ranije novinarima da se ministri G20 nisu mogli složiti oko dva sporna pitanja i dodao da su se pregovori s Kinom, Rusijom i Indijom pokazali posebno teškima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO