Tursko ministarstvo: Aja Sofija je vlasništvo Republike Turske

Turska odbacuje tačke odluke UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu o historijskim znamenitostima Istanbula.

Aja Sofija u Istanbulu je 24. jula 2020. godine nakon 86 godina ponovo otvorena za vjerske obrede (Getty Images)

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Tanju Bilgic izjavio je da su džamija Aja Sofija i džamija Kariye vlasništvo Republike Turske i da su pažljivo i pomno zaštićene u kontekstu historijskih, kulturnih i vjerskih vrijednosti, javlja Anadolija.

Bilgic je uputio pisani odgovor na pitanje o odluci donesenoj na 44. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) o “historijskim znamenitostima Istanbula”.

Podsjetio je da su džamija Aja Sofija i džamija Kariye, koje se nalaze među “istorijskim znamenitostima Istanbula” prema popisu svjetske baštine, na kraju pravnog postupka pretvorene u džamije odlukom Državnog vijeća.

Naglasio je da je svrha u koju će se koristiti džamije Aja Sofija i Kariye definisana u sklopu suverenih prava Republike Turske.

“Džamija Aja Sofija, koju smo otvorili za vjerske obrede prije tačno godinu dana, služi u skladu sa svojom zadužbinom u sklopu suverenog prava naše države. Turska je od početka ovog procesa bila u komunikaciji i saradnji sa Centrom za svjetsku baštinu UNESCO-a”, rekao je Bilgic.

Radovi na restauraciji

Dodao je da radovi na restauraciji u obje monumentalne građevine nisu imali bilo kakav negativan utjecaj na standarde UNESCO-a.

Naglasio je da je cilj očuvanje originalnosti i integriteta Aja Sofije i Kariye, što se jasno vidi u UNESCO-ovim misijama organiziranim 2019, 2020. i 2021. godine.

Bilgic je kazao da Turska odbacuje tačke odluke UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu o historijskim znamenitostima Istanbula.

“Turska odbacuje tačke odluke UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu o istorijskim znamenitostima Istanbula za koje smatra da nisu u skladu sa trenutnom praksom, situacijom na terenu i izvještajima Savjetodavne misije te da su napisane s pristranošću i političkim motivima”, rekao je Bilgic te dodao:

“Turska će, u okviru svojih obaveza prema Konvenciji o svjetskoj baštini iz 1972. godine, čija je potpisnica od 1983. godine, nastaviti sa svojim pažljivim i brižnim radom na zaštiti lokaliteta, imajući u vidu svoja prava, ovlasti i odgovornosti prema lokalitetima registrovanim na Listi svjetske baštine.”

Godišnjica otvaranja

Aja Sofija u Istanbulu je 24. jula 2020. godine nakon 86 godina ponovo otvorena za vjerske obrede. Aja Sofija je tog dana za molitve otvorena džuma-namazom.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula 2020. poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Izvor: Agencije