Delta varijanta virusa dominantna u 19 od 28 evropskih država

Dobra je vijest da podaci jasno pokazuju da primanje pune serije vakcina znatno smanjuje rizik od teške bolesti i smrti, saopćio je WHO.

Prema trenutnim trendovima, delta će sljedećih mjeseci postati dominantna varijanta korona virusa u svijetu (EPA)
Prema trenutnim trendovima, delta će sljedećih mjeseci postati dominantna varijanta korona virusa u svijetu (EPA)

Zaraznija delta varijanta korona virusa sada dominira u velikim dijelovima Evrope, objavio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Podaci prikupljeni između 28. juna i 11. jula pokazuju da je delta varijanta dominanta u 19 od 28 zemalja s dovoljno informacija.

Prosječni udio analiziranih slučajeva zaraženih delta varijantom u ovih 19 zemalja iznosi 68,3 posto. Ranije dominantna alfa varijanta dosegla je udio od 22,3 posto, prenijela je Hina.

Istodobno, zdravstvene ustanove sa sjedištem u Kopenhagenu i Stockholmu skrenule su pozornost na potrebu ponovnog pojačavanja napora kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Zaraza u porastu

Broj potvrđenih slučajeva porastao je u Evropi u svakom od posljednje četiri sedmice, s posebno brzim porastom među mlađim ljudima.

Delta varijanta već je otkrivena u gotovo svim evropskim zemljama i nastavit će se širiti i potiskivati ​​druge varijante, osim ako se ne pojavi novi virus.

Prema trenutnim trendovima, sljedećih će mjeseci to postati dominantna varijanta korona virusa u svijetu.

“Mi smo daleko od završetka pandemije i nažalost u mnogim zemljama naše regije bilježimo značajan porast slučajeva povezanih sa širenjem vrlo prenosive delta varijante”, rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge.

“Dobra je vijest da podaci jasno pokazuju da primanje pune serije vakcina znatno smanjuje rizik od teške bolesti i smrti. Kad ih se na to poziva, ljudi bi se trebali vakcinisati”, istaknuo je direktor WHO za Evropu.

Izvor: Agencije

Povezane

Sve četiri vakcine autorizirane u Evropskoj uniji osiguravaju ‘visoku zaštitu’ od svih sojeva koji trenutno kruže Evropom, posebno kada su u pitanju teški simptomi i hospitalizacije.

15 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO