Biden odobrio 100 miliona dolara iz hitnog fonda za afganistanske izbjeglice

SAD se sprema početi evakuaciju hiljada afganistanskih podnositelja zahtjeva za posebne imigracijske vize koji riskiraju odmazdu od talibanskih pobunjenika jer su radili za vladu SAD-a.

Očekuje se da će prva grupa evakuiranih osoba i njihovih porodica biti prebačena prije kraja mjeseca u Fort Lee, američku vojnu bazu u Virginiji, gdje će čekati konačnu obradu zahtjeva za vizu (Reuters)
Očekuje se da će prva grupa evakuiranih osoba i njihovih porodica biti prebačena prije kraja mjeseca u Fort Lee, američku vojnu bazu u Virginiji, gdje će čekati konačnu obradu zahtjeva za vizu (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden u petak je odobrio do 100 miliona dolara iz hitnog fonda za zadovoljenje “neočekivanih hitnih” potreba izbjeglica koje proizlaze iz situacije u Afganistanu, uključujući i afganistanske podnositelje zahtjeva za imigracijsku vizu, saopćila je Bijela kuća.

Biden je također odobrio puštanje 200 miliona dolara usluga i članaka iz zaliha vladine agencije za iste potrebe, rekli su iz Bijele kuće, prenosi Hina.

SAD se sprema početi evakuaciju hiljada afganistanskih podnositelja zahtjeva za posebne imigracijske vize (SIV) koji riskiraju odmazdu od talibanskih pobunjenika jer su radili za vladu SAD-a.

Očekuje se da će prva grupa evakuiranih osoba i njihovih porodica biti prebačena prije kraja mjeseca u Fort Lee, američku vojnu bazu u Virginiji, gdje će čekati konačnu obradu zahtjeva za vizu.

Posebne vize

Administracija Bidena preispituje i druge objekte u SAD-u i prekomorskim zemljama u koje bi mogli smjestiti podnositelje zahtjeva za SIV i njihove porodice.

Afganistancima koji su radili kao prevoditelji ili na drugim poslovima za SAD dostupne su posebne imigrantske vize vlada nakon invazije pod vodstvom SAD-a 2001.

U četvrtak je Zastupnički dom usvojio zakon koji će proširiti broj SIV-ova, koji se mogu odobriti za 8.000, što bi pokrivalo sve potencijalno prihvatljive prijave u pripremi.

Obrađuje se gotovo 18.000 takvih zahtjeva, kazali su dužnosnici SAD-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO