Afganistan uvodi noćni policijski sat kako bi zaustavio napredovanje talibana

“Da bi zaustavili nasilje i ograničili kretanje talibana policijski sat je proglašen u 31 provinciji u zemlji”, saopštilo je afaganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Afganistanske vlasti tvrde da će se suprotstaviti talibanima (EPA)
Afganistanske vlasti tvrde da će se suprotstaviti talibanima (EPA)

Afganistanske vlasti suočene posljednja dva mjeseca sa velikom ofanzivom talibana, objavile su danas da uvode noćni policijski sat u 31 od 34 provincije.

Izuzete su samo tri provincije, među kojima je i provincija Kabul.

“Da bi zaustavili nasilje i ograničili kretanje talibana policijski sat je proglašen u 31 provinciji u zemlji”, saopštilo je afganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći da su izuzete samo provincije Kabul, sjeveroistočna provincija Panjsir i istočna Nangarhar.

Talibani pokrenuli ofanzivu

Glasnogovornik ministarstva precizirao je u poruci novinarima da će policijski sat biti na snazi od 22.00 do 4.00 sata. Nije rekao koliko dugo će trajati ova mjera, prenosi agencija Beta.

Talibani su početkom maja pokrenuli ofanzivu protiv afganistanskih snaga, kako se približava konačno povlačenje međunarodnih snaga iz zemlje, predviđeno da se završi krajem augusta.

Talibani su zauzeli velike dijelove ruralnih oblasti u zemlji i afganistanske snage koje su do sada pružile samo slab otpor, u suštini sada kontrolišu samo najveće osovine i glavne gradove provincija.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO