U Pekingu potpuno vakcinisano više od 90 posto stanovnika

Oko 17.7 miliona osoba ili 90,8 posto odraslih stanovnika Pekinga koji ima 21.9 miliona stanovnika vakcinisano je do 21. jula.

Tok vakcinacije u Kini usporio je u prosjeku na 11.8 miliona doza dnevno u julu, dok je u junu ta brojka iznosila 20 miliona (EPA)

Glavni grad Kine u potpunosti je vakcinisao gotovo 91 posto odraslih građana protiv COVID-a 19, pokazali su podaci gradskih vlasti, dok zemlja nastoji da vakciniše cijelu naciju.

Oko 17.7 miliona osoba ili 90,8 posto odraslih stanovnika Pekinga vakcinisano je do 21. jula, saopštile su gradske vlasti putem društvenih medija, prenosi Tanjug.

To je otprilike 80,8 posto od ukupne populacije toga grada koji broji 21.9 miliona stanovnika, prenio je Reuters.

Ostvaren je značajan napredak kada je riječ o vakcinaciji odraslih osoba i u drugim velikim kineskim gradovima. Stope vakcinisanosti u Šangaju i Wuhanu prelaze 80 i 77 posto, navele su lokalne vlasti.

Gotovo 12 miliona doza dnevno

Kina je objavila da je do 21. jula upotrijebila 1,49 milijardi doza vakcina, ali nisu navedeni podaci na nivou nacije o tome koliko je osoba u potpunosti vakcinisano.

Kina očekuje da će do kraja godine vakcinisati barem 70 posto ciljanih grupa.

Tok vakcinacije u Kini usporio je u prosjeku na 11.8 miliona doza dnevno u julu, dok je u junu ta brojka iznosila 20 miliona.

Stopa vakcinisanosti u nekim provincijama u zaostatku je u odnosu na stopu u velikim gradovima.

Sjeverna provincija Shaanxi ima 46,7 posto odraslih sa primljene dvije doze do 20. jula, a istočna provincija Zhejiang do 19. jula je vakcinisala 49,8 posto odraslih osoba.

Izvor: Agencije