Talibani tvrde da kontroliraju 90 posto afganistanskih granica

Talibani tvrde da kontroliraju 90 posto afganistanskih granica gdje vode ofanzivu, i to s Tadžikistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Iranom.

Talibani od maja vode ofanzivu protiv afganistanskih snaga dok se međunarodne snage povlače iz zemlje (EPA)

Talibani su saopćili da kontroliraju 90 posto afganistanskih granica gdje vode ofanzivu, i to s Tadžikistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Iranom.

“Pod našom kontrolom su afganistanske granice s Tadžikistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Iranom, oko 90 posto granica”, rekao je visoki talibanski zvaničnik Zabihulah Mudžahid za agenciju Ria Novosti, prenosi Hina.

Talibani od maja vode ofanzivu protiv afganistanskih snaga dok se međunarodne snage povlače iz zemlje što je operacija koja bi trebala završiti do kraja augusta.

U međuvremenu su zauzeli velika ruralna područja, kao i nekoliko ključnih graničnih prelaza pa okružuju velike gradove.

Bez ključne američke podrške, afganistanske snage pružaju slabi otpor.

Vježba borbene spremnosti

Ranije u juli talibani su tvrdili da zauzimaju 85 posto afganistanskog teritorija, što vlada osporava i nije moguće nezavisno provjeriti.

Talibanska ofanziva zabrinjava pogranične zemlje, posebno Tadžikistan koji s Afganistanom dijeli granicu dužu od 1.200 kilometara.

Ta autoritarna zemlja centre Azije mobilizirala je cijelu svoju vojsku na iznenadnu vježbu borbene spremnosti.

Zajedničke vojne vježbe s Rusijom i Uzbekistanom predviđene su u augustu na afganistanskoj granici.

Izvor: Agencije

Povezane

‘Talibani tvrde da su već zauzeli Sarobi, a to bi značilo da su na samim vratima Kabula’, javlja Al Jazeerin reporter Kamal Hyder.

Published On 15 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO