Stotina agenata CIA-e i članova porodice sa havanskim sindromom

Šef agencije podsjetio da je američka Nacionalna akademija nauke u decembru potvrdila kako je vjerovatna teorija da sindrom uzrokuju zrake „usmjerene energije“.

Postoji „vrlo jaka mogućnost“ da je sindrom namjerno izazvan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns (EPA)
Postoji „vrlo jaka mogućnost“ da je sindrom namjerno izazvan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns (EPA)

Približno 100 službenika američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i članova njihovih porodica nalazi se među 200-tinjak američkih zvaničnika oboljelih od misterioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Burns, kojeg je američki predsjednik Joe Biden kao prvog karijernog diplomatu postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiostanicu National Public Radio da je pojačao napore svoje agencije kako bi se utvrdio uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu.

Briga o narodu

Potvrdio je kako je, među ostalim koracima, zadužio višeg oficira koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu grupu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji učestvuje u istrazi.

Agencija je također skratila, sa osam na dvije sedmice, vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojnomedicinski centar Walter Reed, rekao je.

„Mislim da je duboka obaveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan učiniti“, rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu otkako je u martu postao direktor CIA-e.

“Usmjerena energija”

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u ambasadi na Kubi 2016. godine.

Burns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija nauke u decembru potvrdila kako je vjerovatna teorija da sindrom uzrokuju zrake „usmjerene energije“.

Postoji „vrlo jaka mogućnost“ da je sindrom namjerno izazvan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.

Izvor: Agencije

Povezane

Bivši američki ambasador u Jordanu i Rusiji je služio i u demokratskoj i u republikanskoj administraciji te je prvi karijerni diplomata koji će voditi Centralnu obavještajnu agenciju.

19 Mar 2021

Agenti američkog Saveznog istraživačkog ureda (FBI) otvorili su vatru na muškarca ispred sjedišta Centralne obavještajne službe (CIA) u Langleyu.

04 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO