‘Ovo je tek početak’: SAD uvodi nove sankcije Kubi

Osim sankcija, Joe Biden je potvrdio da njegova vlada razmatra dopuštanje transfera novca pojedincima na Kubi i obećao da će povećati osoblje ambasade u Havani.

Sjedinjene Države uvele su financijske sankcije kubanskom ministru obrane Alvaru Lopez Mieri i specijalnoj jedinici ministarstva unutrašnjih poslova (EPA)

Sjedinjene Države uvele su financijske sankcije kubanskom ministru obrane Alvaru Lopez Mieri i specijalnoj jedinici ministarstva unutrašnjih poslova zbog” represije” nad nedavnim “mirnim i prodemokratskim prosvjednicima” na Kubi i zaprijetile novim kaznenim mjerama, prenosi Hina.

“To je tek početak. Sjedinjene Države će nastaviti sankcionirati odgovorne za represiju nad kubanskim narodom”, upozorio je predsjednik Joe Biden u saopćenju i “nedvosmisleno osudio masovna hapšenja i lažna suđenja onih koji se usude govoriti”.

Obećao je da će nastaviti pritiskati režim “da odmah oslobodi nepravedno zatočene političke zatvorenike, vrati pristup internetu i omogući Kubancima da koriste svoja temeljna prava”.

SAD će primjenjivati sankcije protiv Kube

“Kubanski narod traži svoja temeljna i univerzalna prava koje im njihova vlada mora jamčiti”, saopćila je ministrica financija Janet Yellen i najavila da će SAD i dalje primjenjivati sankcije protiv Kube kako bi podržala “potragu za demokracijom”.

Uz povike” Gladni smo” i “Dolje diktatura” prosvjedi su održani 11. jula na Kubi i nastavljeni su dan kasnije. Nakon tih skupova, na kojima je jedna osoba smrtno stradala i deseci ranjeni, uhapšene su stotine ljudi, tvrde razne opozicione organizacije.

Osim sankcija, Joe Biden je potvrdio da njegova vlada razmatra dopuštanje transfera novca pojedincima na Kubi i obećao da će povećati osoblje ambasade u Havani kako bi “Kubancima pružio konzularne usluge”, što bi moglo rezultirati američkim vizama za one koji žele napustiti zemlju.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada