Protesti na Haitiju uoči sahrane ubijenog predsjednika

Protesti gnjevnih pristalica ubijenog predsjednika Haitija Jovenela Moisea, na koga je izvršen atentat 7. jula, nastavljeni su i drugog dana zaredom.

Nakon Moiseove smrti došlo je do političke krize u karipskoj zemlji koja se bori sa siromaštvom i bezakonjem (EPA)

Protesti gnjevnih pristalica ubijenog predsjednika Haitija Jovenela Moisea (1967-2021), na koga je izvršen atentat 7. jula, nastavljeni su i drugog dana zaredom, dok su radnici u četvrtak radili do kasno u noć kako bi završili improviziranu binu za njegovu sahranu koja će se obaviti u petak.

Nakon njegove smrti došlo je do političke krize u karipskoj zemlji koja se bori sa siromaštvom i bezakonjem, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Noseći čekiće, krampove i lopate, radnici su se trudili da postave bine, svjetla i asfaltiraju cigleni put do Moiseovog mauzoleja na prašnjavoj parceli od nekoliko hektara u sjevernom gradu Cap-Haitien.

Na drugim lokacijama u gradu, demonstranti su u četvrtak uvečer palili gume kako bi blokirali puteve.

Oproštaj od Moisea

Strani zvaničnici dolaze u Cap-Haitien kako bi se oprostili od Moisea, priključivši se ožalošćenima koji su napravili nekoliko komemorativnih skupova u državi ove sedmice.

Bivši uvoznik banana Moise nije uspio da stane na put bandama, a dok je bio na funkciji suočavao se sa uličnim protestima zbog optužbi za korupciju i načina na koji vodi ekonomiju, dodaje Reuters.

Demonstranti u Cap-Haitienu iskalili su gnjev zbog mnogih pitanja koja su ostala neodgovorena nakon ubistva Moisea, za koje vlada Haitija kaže da su ga izveli većinom kolumbijski plaćenici.

Na transparentima posvećenim Moiseu u Cep-Haitienu pisalo je “ubili su tijelo, ali san nikada neće umrijeti”, kao i “Jovenel Moise – zaštitnik siromašnih”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada