Američki CDC ne mijenja smjernice o maskama, uprkos širenju delte

CDC je u maju ublažio restrikcije i preporučio da građani koji su potpuno vakcinisani ne trebaju nositi maske na većini javnih mjesta.

Svaki peti od novih slučajeva u Americi pojavljuje se u Floridi (EPA)
Svaki peti od novih slučajeva u Americi pojavljuje se u Floridi (EPA)

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nisu izmijenili smjernice o maskama, uprkos tome što zarazna delta varijanta korona virusa nastavlja da se širi po SAD-u, zbog čega je porastao i broj slučajeva, rekla je novinarima Rochelle Walensky, direktorica CDC-a.

Walensky nije odgovorila na pitanje da li CDC razmatra promjenu smjernica, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su u maju ublažili restrikcije i preporučili da građani koji su potpuno vakcinisani ne treba da nose maske na većini javnih mjesta.

Dan ranije, predsjednik Joe Biden izjavio je da će CDC vjerovatno savjetovati Amerikancima da nevakcinisana djeca nose maske u školi, dok se okruzi širom zemlje pripremaju za početak nove školske godine.

Porast broja slučajeva zaraze

Prosječan broj novih slučajeva u SAD-u na sedmičnom nivou je 53 posto veći u odnosu na prošlu sedmicu, rekla je Walensky.

Delta varijanta, koja je prvo otkrivena u Indiji, sada čini više od 80 posto novih slučajeva u Americi i otkrivena je u više od 90 zemalja sveta.

Neke bolnice širom SAD-a dostižu granicu svojih kapaciteta dok broj zaraženih nastavlja da raste, izjavila je Walensky.

Svaki peti slučaj zaraze pojavljuje se na Floridi

Rast broja slučajeva je koncentrisan u regionima sa niskom stopom vakcinacije.

Florida, Texas i Missouri čine 40 posto svih novih slučajeva na nacionalnom nivou, a svaki peti od novih slučajeva u Americi pojavljuje se u Floridi, izjavio je Jeffrey Zients, šef radne grupe za COVID-19 u Bijeloj kući.

Zients je također rekao da će SAD nastaviti da distribuiraju desetine miliona vakcina protiv COVID-19 širom svijta.

Bijela kuća je u junu objavila planove da distribuira oko 80 miliona vakcina protiv COVID-19 širom svijeta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO