Vojska Tadžikistana u punoj pripravnosti

Oružane snage azijske zemlje stavljene su u stanje najviše pripravnosti prvi put od stjecanja nezavisnosti, radi provjere borbene gotovosti.

U stanje pripravnosti je stavljeno 100.000 oficira i vojnika i 130.000 oficira i vojnika iz rezerve širom zemlje, (EPA - Ilustracija)

Oružane snage Tadžikistana stavljene su u četvrtak u stanje najviše pripravnosti, prvi put od stjecanja nezavisnosti, radi provjere borbene gotovosti, saopćio je ured predsjednika.

U saopćenju se precizira da je u stanje pripravnosti stavljeno 100.000 oficira i vojnika vojske Tadžikistana i 130.000 oficira i vojnika iz rezerve širom zemlje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Inspekciju je naredio i proveo predsjednik države Emomali Rahmon.

Predsjednik je doputovao u bazu Nacionalne garde nakon završetka operacije koja je trajala tri sata pod nazivom “Granica 2021”.

Provjera borbene gotovosti je obuhvatila i 1.023 komada oružja, 3.167 motornih i specijalnih vozila, 447 artiljerijskih oružja, 234 protuzračna sistema i 45 vojnih i transportnih aviona i helikoptera.

Napeta situacija na granici

U obraćanju vojnicima, Rahmon je rekao da situacija u Afganistanu ostaje veoma napeta i nepredvidiva i da je u tom smislu vojsci, ali i drugim službama, naređeno da podigne borbenu gotovost na najviši nivo, kako bi spriječili stvarne i potencijalne prijetnje i preduzeli odgovarajuće hitne mjere.

Nakon njegovog govora uslijedila je vojna parada, u kojoj je učestvovalo 10.000 vojnika, pripadnika drugih službi i rezervista.

Tadžikistan se graniči s Afganistanom, gdje su se intenzivirale borbe između vladinih snaga i talibana, nakon što je američki predsjednik Joe Biden 14. aprila saopćio da je odlučio okončati najdužu američki misiju u inostranstvu u historiji.

Talibani tvrde da su preuzeli kontrolu nad skoro 85 posto teritorije zemlje, uključujući pogranične regije sa pet zemalja – Iranom, Kinom, Pakistanom, Tadžikistanom i Turkmenistanom.

Izvor: Agencije