SAD odbacuje sve opcije koje uključuju dvije države za Kipar

Samo proces koji bi vodili Kiprani, obje zone i obje zajednice, može donijeti mir i stabilnost na Kipru, kaže američka podsekretarka za politička pitanja Victoria Nuland.

Otok je podijeljen između Republike Kipar i samoproglašene Turske Republike Sjeverni Kipar (EPA)

Sjedinjene Američke Države odbacuju bilo kakvo rješenje za Kipar koje bi uključivalo dvije države, što je ovih dana predložio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izjavila je američka podsekretarka za politička pitanja Victoria Nuland.

Upitana tokom parlamentarnog saslušanja o tome odbacuje li američka administracija takvu opciju, ona je rekla: “Da, apsolutno”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Mišljenja smo da samo proces koji bi vodili Kiprani, obje zone i obje zajednice, može donijeti mir i stabilnost na Kipru”, kazala je američka podsekretarka.

Tokom posjete sjevernom, turskom dijelu Kipra, Erdogan je rekao je da se “nikakav napredak u pregovorima ne može napraviti ako se ne prihvati da postoje dva naroda i dvije države” na otoku.

Pregovori u zastoju su od 2017. godine

Kipar je podijeljen između Republike Kipar, članice Evropske unije, koja ima vlast na južnom dijelu otoka, i samoproglašene Turske Republike Sjeverni Kipar, proglašene 1983. godine, koju jedino priznaje Turska.

Turski predsjednik je, također, proglasio nastavak ponovnog otvaranja Varoshe, fantomskog grada simbola podjela na ovom mediteranskom otoku.

Pregovori o sudbini Kipra u zastoju su od 2017. godine.

U aprilu je pokušaj ponovnog pokretanja razgovora u organizaciji Ujedinjenih naroda, koje nadgledaju tampon-zonu između dva dijela otoka, završio neuspjehom.

Izvor: Agencije