Rusija kaznila Facebook i Telegram jer nisu brisali sporne sadržaje

Moskva je posljednjih mjeseci je poduzela korake za reguliranje i i ograničavanje moći društvenih mreža i tehnoloških divova.

Ne čudi da dnevno provodimo par sati ukupno ispred smartfona ili naših računara (EPA)

Ruski sud u četvrtak je novčano kaznio društvenu mrežu Facebook sa šest miliona rublji, odnosno  s 81.350 dolara, aplikaciju za poruke Telegram s 11 miliona rublji jer nisu uklonili protuzakonit sadržaj, što je novi udarac u sukobu Rusije s velikim tehnološkim kompanijama, prenosi Hina.

Moskva je posljednjih mjeseci je poduzela korake za reguliranje i i ograničavanje moći društvenih mreža i tehnoloških divova, izričući manje kazne za nedozvoljene sadržaje istovremeno nastojeći primorati starne tvrtke da otvore svoje urede u Rusiji i pohranjuju osobne podatke Rusa na teritoriju Rusije.

Moskovski sud u okrugu Tagansky rekao je da je Facebooku izrekao kaznu od šest miliona rublji za dva različita administrativna prekršaja na osnovu obveze vlasnika internetskih stranica da brišu nedozvoljene infromacije.

Očekuje se presuda protiv Twittera

Telegram je kažnjen za tri različita prekršaja, rekao je sud.

Facebook i Telegram za sada nisu komentirali presude.

Očekuje se da ruski sud kasnije u četvrtak donese presudu po dvije slične optužbe protiv Twittera.

Rusija je u aprilu kaznila Twitter zbog odbijanja zahtjeva za brisanje tvitova koji pozivaju mlade na prosvjede sredinom januara protiv hapšenja Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja, s ukupno 118.000 dolara a sadržaji na toj mreži se od tada u Rusiji sporo učitavaju.

Izvor: Agencije